ПОСТИЖЕНИЯ

Пьонгчанг. Александра Жекова на 2 финала в бордъркроса на ОИ

08 март 2018

 

Моля се в Южна Корея трасето да бъде максимално сложно и технично, защото знам, че там съм силна”,каза Александра Жекова броени дни преди Пьончанг.
Един от последните стартове преди ОИ за стоубордистката бе този за Световната купа, провеждан в Банско.Чаровната Саня не стигна обаче до триумф на родна земя.
В Банско тя нямаше ден най-накрая да изтръгне някой-друг успех през сезона в бордъркроса.
Сезонът преминаваше за нея на приливи и отливи. Трудно достигаше в стартовете за Световната купа до ½-финали. Не регистрира финал.
И, реално, малцина са си мислили, отстрани, че именно на ОИ българската  сноубордиска ще кара на Големия финал в бордъркроса.
Особено, като се знае, че, дори при силно каране през сезона, на ОИ стресът и напрежението си казват думата. И обратите не са рядкост.
В известен смисъл така се случи и сега в Пьонгчанг. 3-ата и 4-ата през сезона в ранглистата от сноубордиските не стигнаха до Големия финал.
Там обаче кара Александра Жекова. Не стигнаха силите за триумф. Постижението й ,обаче, е голям успех за българския сноуборд и спорт.
На две поредни Олимпиади Александра Жекова влиза в Големия финал. В Сочи хиперактивната Мойоли и препречи след грешка пътя към…пиедестала. Сега Мойоли е голямата световна звезда през този сезон в сноуборда.
В Пьончанг софиянката направи две изключителни карания на ¼ финал и ½ финал. И затаили дъх пред екраните на телевизорите превкусвахме чудото.
Жекова се класира за Големия финал след попадане в по-силния ½ финал… И  там тя убедително показа изключителни скорости и техника.
Във финала стартът не бе особено благоприятен за нея, за момент бе 4-а. Сетне силните конкурентки я „затвориха”. И не и оставиха много шансове за обрат в последните виражи…Победи Мойоли. Жекова приключи 6-а.
Олимпийската шампионка от Сочи Самкова с мъка реализира 3-о място. Топ фаворитката от последните години, световна шампионка и лидер през първата половина от дистанцията, Линдзи Джакобелис, остана 4-а накрая.
Права бе Саня, като каза след старта в Банско, че се моли за „сложно и технично трасе” в Южна Корея. Именно такова се и оказа олимпийското трасе. По вкуса на Саня. И тя показа завидна класа.
Софиянката - винаги лъчезарна, премерена, щедра и доброжелателна – покорява с благородство, устрем и страст към силна изява.
Замисляме се за подготовката, концентрацията и целите. Колко ли спортисти могат именно на ОИ да покажат своя най-добър резултат през сезона?
В Пьонгчанг тя кара на четвърти за нея ОИ. 10 години Саня е в топ 10 на елита в сноуборда – спорт сложен и с жестоки натоварвания, в който контузиите и на звездите не са рядкост.
От медиите я питаха готова ли е за стартовете в Пьонгчанг. Звездата отговори:Мисля, че направихме програма максимум. През лятото във важен период имах контузия в глезена, но въпреки това съумяхме да не изостанем много.
Преди стартовете на ОИ, сноубордистката каза още:  „…Когато всички изпитват страх и проблеми, аз някак-си благодарение на опита успявам да намеря добра скорост”.
С постиженията на ОИ в Сочи и Пьонгчанг Александра Жекова ни убеди, че е спортист от екстра класа. Българката има качества на голяма звезда в спорта.
Щастлива съм от представянето си. Не крия, че отидох в Пьонгчанг за медал, но се радвам от участието ми на втори финал на олимпийски игри”, заяви след финала Жекова.
Съгласни сме с нея, че в трудна дисциплина, като сноуборкроса – класирането на два финала на 2 ОИ поред – постигнато от нея в Сочи и Пьонгчанг - ”не е никак малко”, както каза тя за медиите.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”
P.S.8 март. Виртуално цвете за жените, които носят красотата и вдъхновението, усмивките и радостта в живота ни.