КАЛЕЙДОСКОП

Български дни в Малага

08 март 2018

 

 
Четвърта поредна година български дни в Малага –организирани от Асоциация ‘’Малага-България-2010’’
 
През 2018 отбелязваме 145 години от гибелта на Васил Левски и честваме 140 години от Осбождението на България. Във връзка с тези паметни дати преподавателите и ученици от нашето училище подготвиха открити уроци по класове и викторина.На 3ти март тържествено  посрещане на знамето  с кратък рецитал и програма.
За четвърта поредна година сме организатори и на Български дни в Малага посветени на Националния празник на България.
Събитието ще се проведе на 9ти и 10ти март в граждански център”Р.Г.Луна” в Малага. Програмата включва откриване в петък 9 март от 19.30ч с изложба “Красива България” подготвена от учители и деца.Имаме и рисунки на художници от школата при НЧ”Роден край-1931”,гр.София.Представяне на книжната поредица “Българска народна мъдрост по света” от Фондация “Детето и Фолклора” и Етнографска изложба “Българската бродерия” организирана от асоциация “Малага-България 2010”. На откриването ще се представи и концерт с участието на някои от поканените ни гости.С български фолклорни танци ще ни веселят СНЦ “ТК-Генгер”от град Айтос, в испанския ритъм на севияната ще ни пренесат танцьорите от асоциация “Мария дел Мар Силеро”.Завладяващи певчески изпълнения ще представят групите “Каняду” и “Амигос де Компас”.Деца от нашето училище също ще поздравят с български песни.Вечерта ще продължи на чаша вино и почерпка.
В събота 10ти март празника продължава с откриване на концертна програма в 10.30ч.Учениците на ПБНУ”Родина” ще се изявят със стихове, песни и танци.Ще се включат и останалите наши гости.Асоциация Т.А.Н.Г.Р.А.-Мадрид,асоциация “Марбея-България 2013”,хор “Кон солера малагеня”.С български народни танци ще се представят и от ТФ”Българки”, Малага.За първи път изявиха желание да участват и приятелите ни от ВГ “Естрея” към асоциация “Артиста де Сол”,Беналмадена. Класическо фламенко и горещи испански ритми ще видим от ТГ “Сур де Андалусия”от Кала де Михас. Танцовия състав “Български ритми” към нашата асоциация ще има удоволствието да открие и закрие фолклорната част от концерта.
През цялото време за занимаване на децата ще са отворени няколко работилници организирани от НБУ”Азбукарчета”, Торехон де Ардос, БНУ”Хр.Смирненски”,Сеговия и ПБНУ “Родина”,Малага.
За всички гости през целия ден ще работи бюфет с българска традиционна кухня. Като специални гости на Дните на България очакваме д-р Росио Васкес Руис, която изпълнява функциите на почетен консул на РБългария със седалище Севиля.Кмета на град Малага-г-н Франсиско де ла Торре Прадос и общински съветници.
Заповядайте и вие, бъдете наши гости на един хубав български празник! Мястото е Културен център “Р.Г.Луна”, ул. “Вирхен де Ла Канделариа” 2, Малага.
Съорганизатор на Български дни в Малага е Асоциация на съседите “Каранке”.Получаваме голямо съдействие и от Кметство Малага и асоциация “Българска дружина”.Благодарим и на всички членове на асоциация “Малага-България 2010”, приятели и съмишленици допринесли за реализирането на това събитие.
Материалът е подготвен от Велислава Генадиева-говорител на Асоциация ‘’Малага-България -2010