ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

„Български кариерен форум” подготвя изложения в Европа

07 март 2018

 

Те са млади, амбициозни, предприемчиви. В чужбина са получили знания и умения. Прями и отворени са за контакти и сътрудничество.
BG Careers Fair е сдружение на  млади хора. Обърнало е водещите инициативи в своята дейност към България.
За шеста поредна година сдружението „Български кариерен форум“ ще проведе през март и април кариерни изложения в Лондон…и Берлин.
След няколко успешни издания във Франкфурт, сега и Берлин ще бъде домакин на поредния кариерен форум през 2018г…
Проявите предлагат на младите българи, които се обучават в чужди висши училища, да се запознаят с дейности на фирми в България. И не само това.
Работодателите имат възможност посредством инициативата да привлекат необходима им квалифицирана работна ръка с чуждестранен опит.
Стотици са участниците в изданията на инициативата през годините. Те са от обучаващите се хиляди български студенти в десетки университети в Европа.
Лондон е стратегическо място за кариерно развитие. Те го казват, ние се съгласяваме. Независимо от условностите или особеностите по Брекзит.
От година на година расте или най-малкото остава значим интересът на българските младежи за обучение в британски висши училища.
Екипът на сдружението се състои от млади българи с опит по реализацията в чужбина и от български студенти извън България. Съвместните проекти – развиват креативност, тестват идеи, мотивират…
Инициативата определено е важна и полезна както за администрацията, така и за представителите на бизнеса в България.
Бизнесът в България изпитва остър дефицит от квалифицирани кадри.
Всяка инициатива плюс, която привлича млади българи в чужбина да се завърнат за реализация в Родината, е надежда в погледа към просперитета на България.
И затова всяка година водещи представители на родния бизнес се срещат с български студенти и млади професионалисти от чужбина.
Форум с форум по-скоро си приличат в модела, офертите – правят разликата. Амбицията на организаторите е да има както познати практики, така и новости.
До платформата имат достъп всички фирми, участници в инициативата, обявяват организаторите. Платформата информира за компаниите участници и за отворените позиции, които се предлагат.
„Форумът е едно изживяване”, обявява един от лидерите на сдружението. Всеки посетител, получава своя поглед върху пазара на труда в България.
Решението за реализацията е индивидуално. Важно е,обаче, да е в контекста на избора на информирания професионалист: сам мислиш, решаваш и действаш по кариерата си.
Интересът към инициативата реално расте от издание към издание. Най-силният аргумент дали е полезен и необходим на младия човек идва от свързването с платформата.
Младите хора ценят времето си. Те знаят, че има платформа, която им пести време и усилия в комуникацията.
Тази платформа е предизвикателство и модел. Форумите се реализират към момента в Лондон и Берлин, а утре - може би в Лондон, Берлин и Париж.
Кариерната реализация винаги е предизвикателство: важно е да си наясно какви възможности се предлагат от бизнеса в Родината.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и ннформационна дейност”