КАЛЕЙДОСКОП

Мултикултурен фестивал в Канбера

02 март 2018

 

Българско участие в Националния мултикултурен фестивал в Канбера под логото на Българското председателство на Съвета на ЕС
 
 
От 16 до 18 февруари т.г. в Канбера се проведе 22-ият Национален мултикултурен фестивал. По традиция бяха представени дипломатическите представителства в Канбера, етнически общности, международни и австралийски организации, културни асоциации, търговски и финансови институции. Фестивалът беше съпътстван от музикални, танцови изпълнения и кулинарни щандове. Събитието, което е от най-популярните в столицата на Австралия, се радва на все по-висок интерес и беше посетено от рекордните над 280 000 души, при 350 000 население на града.
 
Българското посолство се представи с атрактивен павилион, на който присъстваше логото на Българското председателство. Раздаваха се туристически проспекти, карти, брошури и компактни дискове с информация за инвестиционната политика, календари с културни събития в България.
 
Тази година бяха представени за първи път 12 постери с български манастири и икони, както и плакати за Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 г. Бяха оформени няколко секции с аранжирани реплики на артефакти от тракийските съкровища, пирографирани изделия, бакърени съдове и битови кукли. Представихме народни носии, пана с български шевици и картини с възрожденски къщи.
 
Към колоритния български щанд за поредна година беше проявен голям интерес. Министърът на Мултикултурализма на Австралийската столична територия г-жа Рейчъл Стивън – Смит посети нашия щанд и след кратко представяне на България, ни поздрави с председателството на Съвета на ЕС и пожела успех. Поднесохме на високата гостенка сувенири, туристически справочник и диск с българска музика.
 
Сред първите гости бяха посланикът на ЕС Н.Пр. д-р Михаел Пулх и посланикът на Германия Н.Пр. д-р Анна Принц, които останаха очаровани. Български сънародници от столицата и гр. Сидни също разгледаха щанда и бяха поканени на предстоящото градинско тържество в чест на годишнината от Освобождението на България.
 
Акцент представляваше обявената викторина с 20 въпроси за България. Всеки участник, попълнил анкетата, получи скромен подарък по избор – магнитен календар или химикалка с логото на Българското председателство, парфюм или сапунче с розова есенция, естествени рози. Победителката г-жа Хейли Луиз Смит беше поздравена от посланика и получи луксозно издание „Чудесата на България“.
 
На посетителите бяха дарявани мартеници и торбички с ароматизирани листа от роза, изработени от служителите в посолството.
 
За децата бяха подготвени листа за оцветяване на национални носии, балони с цветовете на българския трикольор и лакомства.
 
Отново основният интерес беше фокусиран върху репликите на артефакти от тракийски съкровища, брошурите за България като дестинация за културен туризъм и помагалото „Български език в 5 минути” с основни изрази на български език, придружени с превод и фонетична транскрипция.
 
Направи впечатление увеличеният брой австралийци от различни възрасти, споделили планирани за 2018 г. екскурзии в България и посетители с хубави отзиви от вече осъществени пътувания в нашата страна.
 
Участието на държавите от Европейския съюз беше координирано от ДЕС, като за поредна година щандовете бяха групирани в Европейско селище, към което за първи път беше поканена да се присъедини и Норвегия, но отсъстваше Обединеното кралство. Поради огромния успех, т.н. Европейски паспорт, в който се съдържа информация за всяка от страните от ЕС, отново се превърна в център на вниманието. Печат на съответната страница в паспорта получи всеки посетител, разгледал нашите павилиони, което допълнително умножи проявения интерес. На попълнилите Европейските паспорти с всички печати от щандовете, бяха раздавани химикалки, а на тримата победители, избрани чрез томбола, беше поднесена кошница с подаръци от всяко посолство, в които имаше и български сувенири и книги.
Информация напосолството на Република България в Канбера