КАЛЕЙДОСКОП

Българска култура и традиции в Нидерландия

02 март 2018

 

Българска култура и традиции в Българското училище „Св.Св.Кирил и Методий“, Лайден, Нидерландия
 
Културният живот и специалното внимание към важни български исторически и културни моменти са важна част от дейността ни в Българското училище „Св.Св.Кирил и Методий“, Лайден, Нидерландия.
Училищната Група за народни танци „Хорце“ с ръководител А. Божикова и училищната Вокална група „Звънчета“ с ръководител В. Маринова заедно с учители и родители участваха на 17.02.2018 г. в Българска вечер на културата в Културен център Сайтхоф, Лайден. Децата представиха с голям успех български народни песни и танци и развълнуваха многобройната холандска и българска публика. Българско хоро и ръченица, български фолклорни ритми и ясни детски гласчета завладяха всички в препълнената зала в Сайтхоф.
На 17.02.2018 г. отбелязахме в училище 145 години от героичната гибел на великия български национален герой Васил Левски. Ученици от прогимназиалните класове и техните учителки Р. Шаренкова и В. Бикова представиха кратка драматизация на „Апостолът в премеждие“ от Иван Вазов.
Както всяка година в училището по традиция се подготвяме и за посрещането на Баба Марта – с работилнички за мартеници и пролетни картички. Децата с техните учителки и родителите направиха весели мартенички – символ на настъпващата пролет и на уникалните български традиции. Малки и големи преплетоха червена и бяла прежда и шарени мъниста и създадоха красивите български предвестници на пролетта.
Така нашите ученици представят българския фолклор и култура далече от България. С много талант, ентусиазъм и по трогателен детски начин те разкриват прелестта и красотата на българските народни традиции и култура.
 
Ариета Семерджиева
директор на Българското училище „Св.Св.Кирил и Методий“в Лайден, Нидерландия