КАЛЕЙДОСКОП

Българи са блокирани в Румъния заради отклонен полет

27 февруари 2018

 

 
На летището в румънския град Тимишоара от снощи е блокирана голяма група българи. Те са летели с полет на "Райънеър" от Лондон, който е трябвало да кацне снощи в 20.15 в Пловдив. Заради лошите метеорологични условия обаче самолетът е бил пренасочен първо към летище София, а впоследствие е кацнал в Румъния, съобщи БНТ.


По думите на бедстващите към този час нямат информация от авиокомпанията кога и дали ще могат да отпътуват. Досега не са получили съдействие и от консулската служба на България в Тимишоара, казват пътници пред БНТ.


От българското консулство в Румъния казаха, че ситуацията ще бъде разрешена в рамките на деня. "Работим по казуса с кацането на българските граждани в Тимишоара. Има два автобуса, изпратени да вземат хората, но част от тях не се качиха по неясни причини", каза пред БНТ консулът на България в Букурещ Мирчо Иванов. Пред БНР той увери, че ваучери за храна са осигурени два пъти на чакащите, а почетният консул в Тимишоара се е ангажирал да посети българите на място и да окаже съдействие.


"Очакваме и връзка с представители на "Райънеър". Поради метеорологичните условия нямаше как да изпратим на място дипломатически представител", каза още консулът.
 
От "Райънеър" казали, че чакат отварянето на офиса в Дъблин, за да излязат с решение на ситуацията.

"Не искаме автобуси, защото пътят е много зле. Автобусите, които ни предлагат, са много зле. Не сме лигави, но това са 800 километра. 10 часа се пътува в нормални условия, а в момента условията са ужасни
Бяхме около 160 - 180 души, но една група тръгна с автобус. В момента сме около 120", каза пред БНР Величка Божерикова, една от пътничките.


"Активно търсим връзка с авиокомпанията, която да ни предостави информация как ще бъдат транспортирани българските граждани до крайната дестинация", увери консулът. "Доколкото разбрах от летищните власти, 23-ма души – майки с деца, са били настани в хотел, а останалите 90 са на летището. 62-ма души са били транспортирани с автобус", информира той.


Малко по-късно Иванов съобщи за агенция "Фокус", че транспортираните в автобуси българи в момента се намират на границата. "За съжаление, отново поради лоши метеорологични условия, "Дунав мост" е затворен и не могат да преминат границата", каза той. "Хората от автобусите чакат да бъде отворена границата. От тях не сме получили оплакване и не сме имали искане за съдействие. Ако постъпи такова, ще реагираме", заяви българският консул в Букурещ.


Министерството на външните работи увери, че посолството в Букурещ следи развитието на ситуацията и е в постоянен контакт с намиращите се на аеропорта българи, както и с летищните служби.
 
Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на дежурния телефон за спешни случаи на българското посолство в Букурещ: +40 21 230 21 50 и +40 21 230 21 59.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/27/3136720_bulgari_sa_blokirani_v_rumuniia_zaradi_otklonen_polet/?ref=home_layer2