КАЛЕЙДОСКОП

Български театър в Париж

26 февруари 2018

 

                               Културният проект на Асоциация “Европа Култура Обмен” и
                               училище „Паисий Хилендарски“, Париж продължава !
След огромния успех на Сатиричния театър в Париж през май 2017 година, на парижка сцена бе поставен и втори спектакъл. Този път българите от цяла Франция имахаудоволствиено да видят на 9 и 10 февруари 2018 г. постановката на Народния театър “Богът на касапницата” – една от най-известните пиеси от Ясмина Реза, играна с голям успех по цял свят и носител на многобройни награди. Тази културна проява, организирана с подкрепата на посолството на България във Франция, беше избрана за откриващо събитие по случай Българското председателство на Съвета на ЕС.
Гастролът на Народния театър "Иван Вазов" в Париж премина при голям успех. Две невероятни вечери и две препълнени зали!  Имахме честта да посрещнем Н.Пр. Ангел Чолаков Посланик на България във Франция, господин Мариус Донкин, директор на Народния театър, режисьорът Тиери Аркур, чиято постановка "Идеалният мъж" продължава да се играе на сцената на Народен театър, известния френски журналист Ерик Ноло и една възторжена публика, щастлива да приветства на парижка сцена, обичаните от всички български актьори !
 
Събитието беше отразено от БТВ, съпътствано с голямо медийно покритие в цялата българска преса. Самият Народен театър подготвя филм за гастрола си.В него представихме проблематиката на българските неделни училища, както и проектите на Асоциацията и училището ни.
 
            Проектът продължава, предстоят още много и интересни театрални събития, а новото издание на Български театрални дни в Париж се очаква с огромно нетърпение и радост !
Мила Петкова
директор на училище "Паисий Хилендарски", Париж