КАЛЕЙДОСКОП

Законът за езиците в Македония

26 февруари 2018

 

 
Македония решава окончателно дали да разшири употребата на албанския език
 
Депутатите в Скопие ще гласуват още веднъж за Закона за употреба на езиците, който разширяваше употребата на албанския и други малцинствени езици наравно с македонския. Ако вотът, за който управляващи и опозиция са разделени, завърши с приемане на текста, единствено обжалването му в Конституционния съд може да го спре.


Законът се връща в парламента след ветото, което президентът Георге Иванов наложи на 17 януари, като го обяви за противоконституционен и "застрашаващ унитарния характер на държавата." "Вместо в дух на диалог и съжителство да градим мултиетническо общество чрез справедливи и приети от всички закони, ние приемаме несправедлив и репресивен закон, който фаворизира само албанския език," каза Иванов, докато излагаше съображенията си.


Новото гласуване, за което той върна текста, ще го принуди да подпише документа и обнародването му в македонския Държавен вестник, ако мнозинството депутати този път гласуват с "да". Според повечето македонски издания партиите, подкрепили текста, се очаква отново да го направят.
Неочакваното е, че депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, доскоро водена от бившия премиер Никола Груевски, се завърнаха в парламента за новото гласуване и дори ще предложат поправки на закона преди новото му гласуване. На второ четене текстът се прие с 69 гласа "за" при бойкот на консерваторите.
 
Заместник-председателят на партията Митко Янчев отбеляза на пресконференция, че партията е длъжна да опита да "предотврати приемането на противоконституционния закон", но партията ще предложи и "съществени промени", които ще отстранят притеснителните части. С тези думи Янчев даде сигнал, че консерваторите не са против приемането на закона, но остава отворен въпросът дали текстът после ще бъде оспорен пред Конституционния съд - на практика единствената възможност да бъде спрян след гласуване.


Според ВМРО-ДПМНЕ законът поставя в подчинена позиция всички други етнически групи, различни от македонците и албанците - като турци, роми, сърби, бошняци и "останалите етнически общности". От управляващия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) обаче настояват, че специалното място на македонския като език на цялата територия на страната, в международните отношения, централната полиция и отбраната не се променя.
https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/29/3118850_makedoniia_reshava_okonchatelno_dali_da_razshiri/