КАЛЕЙДОСКОП

Паметна плоча на Васил Левски в Атина

22 февруари 2018

 

Паметна плоча на Васил Левски бе открита в посолството ни в Атина
Стихове за Апостола рецитираха ученици от българските неделни училища в гръцката столица
 
В деня на 145-ата годишнина от обесването на Васил Левски в посолството на България в Атина бе открита паметна плоча на националния ни герой.
 
Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Тържеството започна с панихида за упокой на Васил Иванов Кунчев в българския храм "Свети преподобен Йоан Рилски Чудотворец" и продължи пред българското посолство. Над 200 наши сънародници - представители на културните дружества и неделните училища в Гърция, както и много българи от гръцката столица и приятели на България, взеха участие.

Отец Иван отслужи освещаване на плочата и благослови присъстващите. Приветствие отправи временно управляващият посолството Веселин Иванов.

Председателят на българо-гръцкото сдружение за култура обяви, че Васил Левски ще бъде патрон на неделното училище към дружеството и то ще носи неговото име.

Стихове за Апостола рецитираха ученици от българските неделни училища в гръцката столица. Под звуците на български възрожденски песни гостите поднесоха венци и цветя пред барелефа.

Отбелязването продължи в препълнения киносалон на посолството, където „Урок по родолюбие” за най-малките гости изнесоха режисьорът Искрен Красимиров (в ролята на Христо Ботев) и актьорът Симеон Владов ( в ролята на Васил Левски).
http://kanal3.bg/news/world/europe/70461-Pametna-plocha-na-Vasil-Levski-be-otkrita-v-posolstvoto-ni-v-Atina