ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Сноубордистът Радослав Янков е устремен към мечтите…в Пьонгчанг

20 февруари 2018

 

Ако преди 2-3 години някой бе казал, че български сноубордист ще е реален претендент за олимпийско отличие, сигурно той би предизвикал усмивка.
Вярно, на Олимпийските игри в Сочи 2014 изключителната сноубордистка Александра Жекова в бордъркроса почти докосна олимпийския бронз.
В Сочи италианката Майоли с хипер агресивно каране рискува да излети извън пистата и повлече със себе си и Саня…към пропуснатата Мечта.
Двете супер силни сноубордистки на пистата в Сочи завършиха без медал. И това е спортът: коварен, омагьосващ, вдъхновяващ и разочароващ, понякога.
Четири години по-късно всичко е различно: Майоли е реален претендент за топ 3, докато за Саня сезонът не е от най-успешните. Българката трудно преминава в стартовете за Световната купа и само понякога 1/4-финалите.
Никоя звезда не е застрахована при шеметните скорости и агресивното каране на конкурентките, особено, ако не е излязла начело на старта на спускането, да отпадне по пътя към големия финал.
И ако медал за Саня за нас би било сюрприз, то медал…за сноубордиста Радослав Янков в Пьонгчанг би било… сбъдване на прогноза на букмейкъри.
Прогнозата при това е от преди два месеца. През това време в серията стартове от състезанията за Кристалния глобус Янков се представи по-скоро с променлив успех.
Две седмици преди Пьонгчанг в Рогла, Словения сноубордистът обаче направи големия удар: класиране на финал в дисциплината паралелен гигантски слалом.
Радослав Янков е голямата звезда на българския зимен спорт днес. Миналия сезон стана носител на Кристалния глобус в паралелния слалом.
Едва ли е необходимо да се отбелязва колко трудно е за сноубордистите да поддържат топ форма сезон след сезон. За това може да се направи справка как карат топ звездите от сезон 2016/ 2017 в олимпийския сезон.
Изглежда смущаващо, ако звездите Галмарини или Промегер, чиято класа познаваме от сезони 2015/2016/2017, не достигат днес до ¼ финали.
Успехът е въпрос на момента форма, конкуренция и…наредени врати по трасетата. Много често едното от трасетата е определено по-бързо от другото. Особеност, с която се съобразяват дори звездите…
Квалификацията се превръща не в изпитание за най-силните, а в турнир „плюс” или турнир в турнира. Класираният по-напред в квалификацията по правилник избира по кое трасе да кара на елиминациите от 1/8-финалите нататък и до финала.
Мечтата да видим Радослав Янков с медал в Пьонгчанг обаче съвсем не е илюзия, а мамеща реалност. Доказват го стартовете в Рогла, Словения.
Именно там българският сноубордист бе принуден непрекъснато да сменя трасета – сино и червено – по време на елиминациите, но въпреки това – той си проби път напред. И стигна до финала.
В Словения в паралелния гигантски слалом за Световната купа Янков загуби само на финала от световната звезда Бенямин Карл( Австрия): постигна 2-о място.
Най-добрият ни сноубордист записа в Рогла 14-о време в квалификациите. На 1/8-финалите елиминира лидера в генералното класиране Невин Галмарини от Швейцария. След това се справи с италианеца Кристоф Мик.На 1/2-финалите бе по-бърз с 18 стотни от французина Дюфур.
Питат българския сноубордист за рецептата за успеха по пистите. И той отговаря така:”Фокусирам се. Карането е най-важно за мен. Спускам се. Виждам, че елиминирам един по един състезателите. Не мога да си позволя да се отпусна”.
След постиженията на Раданова в шорттрека или Дафовка – в биатлона, очакваме в един момент на ОИ и награда за българския сноуборд.
Питат сноубордиста за историческия успех – български сноубордист носител на Кристален глобус. Той отговаря премерено: „Истинско удоволствие и безспорно постижение е да знаеш, че си победил най-добрите”.
Дори Радослав Янков и да не вземе медал на ОИ в Пьонгчанг, Южна Корея, извоюваният от него Кристален глобус през сезон 2016/2017 е едно от най-забележителните постижения в историята на българските зимни спортове.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”