ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

ОИ в Пьонгчанг, Южна Корея: олимпийски пулс и импулси и българите

14 февруари 2018

 

През февруари в Пьонгчанг, Южна Корея се провеждат поредните ОИ. Забравяме за размирния Близък Изток и се съсредоточаваме върху Спорта.
Не забравяме, че ОИ са празник. По време на провеждането им се прекратяват войни. Те са признание за мирния свят, в който живеем.
ОИ се провеждат сега в сложна ситуация, белязана с отстраняване на Русия от ОИ. С отделно решение на МОК са поканени да участват отделни руски спортисти.
Казусът е безпрецедентен за ОИ и МОК. Допинг скандалът, с който се свързват всички действия, позиции и решения по темата на МОК – също.
След решение на CAS – спортен арбитражен съд на МОК в Лозана - нова комисия на МОК решава дали да покани (47) руски спортисти. Решението е взето в Пьонгчанг. И е негативно за спортистите.
Големи лидери на световния спорт от Русия не получават покани за ОИ. В стартовете в Пьонгчанг отсъстват звездите в биатлона (Шипулин) , ски бяганията(Устюгов) , шорттрека(Ан) или скелетона(Третяков)…
С малки изключения, като фигурно пързаляне или сноуборд, на ОИ присъствието на световни звезди в спорта от името на олимпийските спортисти от Русия е силно редуцирано.
Употребата на допинг и решенията на МОК и WADA се превръщат в предмет на различни интерпретации: влияе ли и как геополитиката върху спорта и колко раздалечени са политиката и спортът в 21 век изобщо?
Нюанс в посока на възможно влияние на политиката върху спорта прозвучава в изказване на председателя на БОК Стефка Костадинова. Вече в Пьончанг, тя казва, че самото класиране на българските спортисти на ОИ е успех.
Употребата на допинг в спорта е забранена. Употребата на допинг се санкционира. Отговорността, обаче, е индивидуална, а не колективна. Ако и това, обаче, на практика излиза, че е тема за интерпретации.
И занапред, вероятно, ще има и сложни ситуации, и заплетени казуси, и оспорвани решения на МОК, и юридически екипи, които да контролират и проследяват процедурата по отстояване правата на спортистите пред МОК.
Големият празник в Пьонгчанг няма как да предложи някои интересни дуели по спортните терени между топ звездите – в биатлона между Мартен Фуркад(Франция) и Шипулин или в ски бягането - между Клаебо( Норвегия) и Устюгов. При все, че в тези дуели шансовете на французина и норвежеца да триумфират на върха изглеждат изначално малко по-големи, по резултатите на спортистите през сезона.
Едно ниво надолу като класа ще е и турнирът по хокей на лед. Обяснява се с това, че в ОИ няма да играят хокеисти от NHL, а само от КХЛ. В тази ситуация в сблъсъка на гигантите на леденото поле между Русия и Канада – руснаците имат известна преднина, с оглед на класата на хокеистите. Канада спечели турнирите на предишните ОИ във Ванкувър и Сочи.
От американските спортисти на ОИ се очаква триумф на двете Линдзи: Линдзи Вон( алпийски ски) и Линдзи Джакобелис( сноуборд). В отборното класиране за топ позиция в края на игрите претендират Норвегия, САЩ, Канада, Германия.
Запалянковците, за които зимните спортове са най-вече алпийски ски, тръпнат за дуела Марсел Хиршер – Хенрик Кристоферсен или за спускането по пистите на Линдзи Вон или Микаела Шифрин, и двете от САЩ.
Фаворити има, но... Спортът затова е интересен, защото е непредсказуем. В микро дуелите на топ звездите често има обрати. Да се лишиш от тези дуели като зрител е досадно и е в ущърб на състезанието.
Германецът Пфайфер вече изненада на ОИ фаворитите Бьо и Фуркад в спринта в биатлона при мъжете. Германката Далмайер изненада Кузмина, Макарайнен в същата дисциплина при жените.
Относно българското представяне на ОИ, можем да мечтаем: сноубордистите Радослав Янков и Александра Жекова посягат към медалите.
България се представя на ОИ в Пьонгчанг с 21 състезатели в 6 вида спорт: ски скокове, алпийски ски, биатлон, сноуборд, ски бягане и спускане с шейни.
Шансовете на българите за силни изяви в различните спортове са много различни. Попадане в топ 20 в ски скока е определен успех, в биатлона – същият резултат – по-скоро не. Радослав Янков е смятан от букмейкъри като реален кандидат за медал. Саня Жекова прави сезон на приливи и отливи.
Извън сноуборда, най-вече биатлонът доказва, че зимните спортове у нас вървят нагоре и се развиват много успешно. През сезон 2016/2017 в биатлона Анев и Илиев имат общо 5 класирания в топ 10 в стартове за Световната купа.
Обобщено казано, всяко класиране на български спортист в стартовете на ОИ в топ 10 – би било сериозен успех, попадане в топ 6 – постижение, класиране на пиедестала – сбъдване на мечти.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”