Предстоящи Събития

Литературен конкурс "Стефан Гечев" - 2018 г.

13 февруари 2018

Млади приятели,
          През 2018 г. Държавната агенция за българите в чужбина ще проведе двадесет ивторото издание на Детско-юношеския литературен конкурс „Стефан Гечев”.  По регламент, право на участие в него имат деца и юноши от българските общности в чужбина на възраст от 6 до 18 навършени години.  
Праз тази година предлагаме следните две теми:
„България в моите мечти”
и
„Българското културно наследство – част от съкровищницата
на Европа и света 
Скъпи участници,
Първата тема в Литературния конкурс „Стефан Гечев” дава възможност да сенапишат литературни произведения, свързани с българските традиции и история,красивата природа на България, дома и семейството, родния край. Те могат да бъдат посветени на бележити годишнини от родната ни история.  През 2018 г. се навършват 140 години от Освобождението на България, 170 години от рождението на Христо Ботев145 г. от обесването на Васил Левски155 години от рождението на Алеко Константинов, 140 г. от рождението на Пейо Яворов 115 г. от рождението на Джон-Винсънт Атанасов, учен, създател на първия електронен цифров компютър 
Втората тема е посветена на Европейската година на културното наследство – 2018, както и на председателството на България на Съвета на Европейския съюз. България е дала много на света и тази предизвикателна тема е начин всеки един от вас да сподели своята гледна точка. 
 
Краен срок за получаване на творбите: 30 април 2018 г. Резултатите ще бъдат обявени през втората половина на месец май, 2018 година. Класирането ще се извърши в три възрастови групи: първа група: от 6 до 10 г.; втора група: от 11 до 14 г.; трета група: от 15 до 18 г. Няма жанрови и видови ограничения - всеки участник може да напише върху избраната от него тема есе, разказ, приказка, съчинение, стихотворение или да подготви презентация по темата.
Писмата с литературните творби трябва да съдържат следната информация за автора: лично и фамилно име, учебен клас и навършени години, учебно заведение/българско училище. С оглед подготовката на традиционното тържество за връчване на наградите на победителите, молим всички участници да предоставят телефон за връзка с родителите.
Желателно е творбите да бъдат изпращани по електронната поща като прикачени файлове. Ако това не е възможно, използвайте обикновената поща. Нашият адрес е:
Държавна агенция за българите в чужбина (за литературния конкурс), бул."Дондуков" 2-А, София 1000 Bulgaria
 
За допълнителна информация: Лили Спасова, координатор на конкурса; телефон: ++359 2 935 06 72;  телефон/факс: ++359 2 935 06 51; Е-mail:l.spasova@aba.government.bg