КАЛЕЙДОСКОП

Кризата в Каталуния. След изборите. Блок материали

13 февруари 2018

 

 
Каталунският парламент отложи избора на премиер заради спор за Пучдемон с Мадрид
 
Председателят на каталунския парламент Роже Торен отложи заседанието, на което автономната област трябваше да избере нов премиер, предадоха испанските медии. В обръщение пред журналисти Торен каза, че заседанието "не се разпуска, но ще закъснее".


"Няма да предложа нито един кандидат, който не е Пучдемон", каза Торен на фона на неизвестността дали уволненият премиер Карлес Пучдемон ще се върне в Испания с риск да бъде задържан в опит да участва в избора. Процедурата трябваше да започне в 15 ч. местно (16 ч. българско) време.


Торен също така обвини "испанското правителство и Конституционния съд", че искат да "нарушат правата на милиони каталунци и каталунки" и "това няма да се приеме". Конституционният съд реши в края на миналата седмица, че Пучдемон, за когото има национална заповед за арест, може да е премиер само ако се яви лично в парламента в Барселона и ако получи разрешение за това от съда. Институцията обясни, че ще анулира заседанието на законодателния орган, ако Пучдемон бъде избран дистанционно. Депутатите на бившия премиер обаче оспорват това с възражение до съда и Торен каза, че заседанието ще продължи, докато това възражение не бъде разгледано в Мадрид.
"Никой няма да реши кой трябва да е премиер, нито вицепремиерът (Сорая Саенс де Сантамария), нито Конституцонният съд. Това ще направят депутатите", каза още Торен и обеща, че ще стигне "до края, за да защити правата" на Пучдемон. "Цялата ми енергия ще е насочена към това да защитя институцията; това е същината на демокрацията, защото демокрацията не се отменя. Този парламент представлява суверенитета на цяла Каталуня."
 
"Нарушени са основни права"


Каталуня в момента е в условията на пряко управление от Мадрид, което започна заради кампанията за отделяне от Испания - референдума на 1 октомври и декларацията за независимост, приета от парламента в Барселона. Това управление - първоначално поверено на вицепремиера Де Сантамария, но на практика извършвано от ресорни министри в централните институции в Мадрид - ще продължи, докато не бъде избран нов премиер и назначението му не бъде подписано от крал Фелипе.


Пучдемон, който е единственият кандидат, се намира в момента в Брюксел и даде сигнал, че не е напълно изключено да се върне. Той обаче поиска "защита" от Торен и заедно с адвокатите си от вчера се позовава на имунитета от наказателно преследване, с който се ползва като депутат.


Това схващане сега се повтаря и от листата на Пучдемон - "Заедно за Каталуня" - която обвинява властите в Мадрид в нарушение на "основни права" заради решението на Конституционния съд, че няма да счита за валидно заседанието на парламента, ако на него Пучдемон бъде избран дистанционно, каквито бяха първоначалните му планове. Съдът се събира за обсъждане в 14 ч. българско време.
https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/30/3121035_katalunskiiat_parlament_otloji_izbora_na_premier/
 
Отложеният избор на Пучдемон дълбоко раздели индепендентистите в Каталуния 
·          
·        Хиляди протестираха в Барселона, след като регионалният парламент на Каталуня отложи избора на Карлес Пучдемон за премиер, пишат испански медии. Решението раздели трите партии, подкрепящи независимостта, две от които се разгневиха и призоваха привържениците си да излязат на улицата.
Вчера председателят на каталунския парламент Роже Торен отложи заседанието, на което трябваше да бъде избран или (хипотетично) отхвърлен намиращият се в Брюксел Пучдемон като единствен до момента кандидат. Той каза, че заседанието само ще закъснее и че би могло да продължи, след като Конституционният съд разгледа жалба от листата на Пучдемон "Заедно за Каталуня" заради ограниченията в процедурата по избора, наложени от самия съд. "Заедно за Каталуня" обаче обявиха, че мнението им не е било потърсено.


Торен стана председател на парламента след договорка между листата на Пучдемон и втората най-голяма партия на независимостта, Каталунската републиканска левица (ЕRC) на задържания с мярка превантивен затвор бивш вицепремиер Ориол Жункерас.


От ERC определиха решението на Торен като "интелитентно, честно и смело". Малко след тези коментари обаче испанското правителство поиска от партията на Жункерас да издигне друг кандидат за премиер, а депутат от същата партия каза пред медиите, че е нужно да се мисли за "ефективен и реален" избор за премиер, защото съм "символизъм" не може да се управлява.
 
 
Часове по-късно двете неправителствени организации, агитиращи за независимост - "Каталунска национална асамблея" и "Комитети за защита на Каталуня" - свикаха протести с хиляди привърженици на отделянето, някои от които дори пробиха кордона около парламента в Барселона. Някои от демонстрантите, показвани в пряко предаване на сайтовете на испански и каталунски издания, носеха транспаранти "Свобода на политическите затворници" и маски на Пучдемон. Някои имаха жълти елементи в дрехите, които се превърнаха в символ именно на изпратените в затвора сепаратисти. Други крещяха, че няма да направят "нито крачка назад".


"Народната воля не се разпуска", съобщи "Асамблеята" в комюнике преди протестите, имайки предвид действието на Торен. По-късно тя призова демонстрацията да се прекрати, защото каузата за независимост никога не бива да е съпътствана от насилие. "Комитетите за защита на Каталуня" обаче настояха пред парламента да има палатков лагер, докато не заседанието на парламента не се осъществи.


Срещу Торен застана и малката крайнолява "Кандидатура за народно единство" (CUP), която с няколко места гарантира мнозинството на сепаратистите в парламента. Тя поиска от привържениците си да излязат на улицата с лозунг "Република сега".


"С нас е свършено"


Междувременно в. "Ла вангуардия" писа, че лидерът на най-голямата партия след изборите в Каталуня, Инес Аримадас, е под натиск от каталунския клон на управляващата в Мадрид Народна партия да се кандидатира за премиер, макар да знае, че тя няма да получи мнозинство (каквото имат само сепаратистите).


Испански медии пък разпространиха съобщение от телефона на Пучдемон, в което се твърди, че той казва: "Предполагам, че ти е ясно, че с това се свърши. Нашите ни жертваха, поне мен. Вие ще сте министри (очаквам и се надявам), но аз вече съм жертван, както даде сигнал Тарда." Твърди се, че съобщението е до бившия министър от кабинета му Тони Комин, чийто адвокат потвърждава разговора, но настява, че фразите на Пучдемон са извадени от контекста.


ERC, на която председателят Роже Торен е член, настоява, че подкрепя Пучдемон, макар нейният представител Жоан Тарда (за когото говори Пучдемон) да каза миналата седмица, че не изключва бившият премиер да бъде "жертван", за да може партиите на независимостта на продължат напред.
https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/31/3121634_otlojeniiat_izbor_na_puchdemon_dulboko_razdeli/?ref=home_layer2
 сн.Барселона