КАЛЕЙДОСКОП

Българският посланик в Мадрид и Западните Балкани

12 февруари 2018

 

Работен обяд на посланик Кондов с посланиците от Западните Балкани
 
Работен обяд на посланик Иван Кондов с посланиците на страните от Западните Балкани, акредитирани в Мадрид, се състоя на 1 декември т.г. В него взе участие заместник-генералният директор в дирекцията за Европа на испанското МВнРС Мигел Бауса, отговарящ за страните-кандидати за членство в ЕС и съветникът по въпросите на разширяването Мария Луиза Уидобро. От българското посолство участва завеждащият Политическата служба Елисавета Симеонова. Поводът за организирането на обяда бе предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС, чиито приоритет е европейската перспектива на Западните Балкани.
В уводните си думи посланик Кондов посочи, че България има интерес от стабилни и проспериращи Западни Балкани. Страната ни настоява за по-нататъшен ангажимент на ЕС със страните от Западните Балкани и поставя европейската им перспектива като ключов външнополитически приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС. Едно от централните събития на Председателството ще бъде Срещата на върха на държавите членки на ЕС и на страните от Западните Балкани в София на 17 и 18 май 2018 г. Тя ще бъде подготвена в тясно взаимодействие с институциите на Съюза и в консултации с държавитечленки при пълно отчитане на техните интереси. 
Посланиците на Албания, Сърбия, БиХ и Македония изразиха благодарността си за поканата и за намерението на България да даде импулс на процеса на разширяване със страните от Западните Балкани. Посочиха, че очакват повече положителни сигнали и признание за усилията, които полагат за сближаване с европейските стандарти. Общото мнение на страните от Западните Балкани е, че подкрепата на ЕС в областта на икономическото развитие ще гарантира стабилност и просперитет, но също така и сигурност на Балканите. Ключово остава и съдействието в областта на правосъдието и вътрешния ред.
Всички представени страни изразиха очакванията си Испания да има по-явно присъствие в региона и да бъде по-активен защитник на европейската му перспектива. Предложението, отправено от ресорната дирекция в испанското МВнРС към външния министър Алфонсо Дастис за обиколка на страните от региона, се приветства от страна на  посланиците от региона на Западните Балкани.
Мигел Бауса посочи, че Испания не е отстъпила от ангажимента си към Западните Балкани, но действително икономическата криза след 2008 г. и вътрешно политическите й проблеми са повлияли на активността й в международен план. Посещението на държавния секретар по европейските въпроси в Сърбия е знак към региона и такива могат да бъдат договорени през 2018 г. и с останалите страни.
Посланиците от региона изразиха надежда, че България ще им окаже съществена подкрепа по време на своето Председателство и ще предаде щафетата на Австрия и Румъния, които също ще заложат този приоритет в техните национални програми. Елисавета Симеонова посочи изрично, че България извежда европейската перспектива на Западните Балкани като отделен и хоризонтален приоритет, като по този начин подчертава неговото значение.
Информация във в."Нова дума", Мадрид
 снимка: Мадрид