ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

2017. Кристиан Костов с Beautiful Mess смая Евровизия

29 януари 2018

 

 
Евровизия 2017 ще остане задълго в мислите и спомените на всички сънародници, които ...вярват в мечтите. Заслугата за това е преди всичко на Кристиан Костов и на екипа, създал "Beautiful Mess".
 
Мечта на всеки млад изпълнител в поп и рок музиката е да стигне до триумфа на най-престижния музикален конкурс в Европа днес.
 
Споменът, че оттук са тръгнали магическите ABBA, да кажем, кара всеки да се поклони пред конкурса. Евровизия свързва, привлича, омагьосва, по особен начин държи на модерното и разнообразието.
 
И заради всичко това Евровизия е музикален конкурс, който ни е много симпатичен. До преди две години не беше точно така: имаше и радост, но и раздразнение.
 
Българското присъствие на Евровизия дълги години бе само и единствено представяне, т.е. участие само на ½ финал. И дотук. Българската песен не се класираше на Големия финал.
 
Мислиза двойни стандарти и комбинации зад кадър „изскачаха” в медии дори от разсъждения на музикални специалисти или родни музикални звезди.  
 
Стунджи и Елица с „Вода” направиха европробива на европейската музикална сцена реалност: място в топ 5. Сетне дълго си самовнушавахме и самосъжалявахме: неканени гости на финала сме.
 
Едва ли някой е допускал, че след изключителния успех на Поли Генова през 2016 с If love was a crime, Кристиан Костов в следващото издание на Евровизия на практика ще дублира постижениетопозиция в топ 4.
 
Определено успехът е и за Кристиан, и за екипа, за композитора Борислав Миланов и партньори, които ни зашеметиха с предложения продукт.
 
В две поредни издания на Евровизия, през 2016 г.  и 2017 г.,  музикалният продукт, който България представя е от най-висока класа. Реализиран от един и същ екип. Различни са изпълнителите на песента.
 
Борислав Миланов казва за създадения продукт: „Като аранжимент и като продукция, песента "Beautiful Mess" определено е в световния тренд. В  нея има акценти, които са иновативни…
 
Третият момент в разсъжданието сигурно е по-скоро е внушаващ, отколкото  убеждаващ. „Това е песента на Крис”, казва Борислав Миланов.
 
В смисъл? Композициите, изпълнени от представителите на Австралия или Италия също звучаха в интернет като много качествени песни. Изпълнението „на живо” обаче направи голямата разлика с Кристиан.  
 
Роденият в чужбина и рожба на смесен брак участник в TV формати в Русия и България Кристиан, убеди, че на Евровизия представя музикален продукт от екстра класа. Организаторите признаха, че той е спечелил единия ½ финал.
 
Песента "Beautiful Mess", създадена от екипа Борислав Миланов, Себастиан Арман, Йоаким Бо Персон, е не просто голям успех, а изключително постижение на България на Евровизия.
 
Медии оценяват посланието на Beautiful Mess. Светът около нас е бъркотия. Контрастът между черни и бели герои трудно може да бъде видян.
 
Кристиан Костов ни накара да мечтаем, да се гордеем, да си пожелаем да се самоусъвършенстваме, да живеем с устрем. И да вярваме, че и най-смелите мечти са постижими.
 
Вчера Крис е работил с екипа на Дима Билан. Харесвал и Сергей Лазарев, чието изпълнение бе класирано от зрителите №1 на Евровизия 2016. Решил е да учи в американския университет Бъркли.
 
В Киев Кристиан Костов реализира уникално постижение. Песента бе класирана №2 и от зрителите и №2 и от националните журита(!)
 
Дори при изключителното представяне на Поли Генова на Евровизия 2016, песента й бе класирана тогава №7 от националните журита. На крилете на зрителския вот се издигна и до №4.
 
В този смисъл постигнатото от Кристиян Костов заслужава още по-голямо уважение и признание. На сцената на Евровизия 2017 в Киев се роди голяма музикална звезда.
 
„Искам светът да знае за мен и за България.Може би, защото сме малка държава. Сега всички знаят, че България може да спечели не само Евровизия”, сподели Кристиан.
 
Когато се обединим ставаме непобедими”, каза още при завръщането си пред медии 17-годишният изключителен талант.
 
Димитър Карарусинов
 
Дирекция „Български общности и информационна дейност”