КАЛЕЙДОСКОП

Брекзит.Квалифицирани работници може да напуснат UK

22 януари 2018

 

1 млн. квалифицирани работници от ЕС виждат бъдещето си извън UK
Изтичането на мозъци е проблем, който може да нанесе сериозен удар на няколко ключови сектора
 
Близо 1 млн. граждани на Европейския съюз (ЕС), работещи във Великобритания - много от които млади, висококвалифицирани и търсени от компаниите, обмислят да напуснат страната, или вече са решили да си тръгнат, в резултат от Brexit, сочи проучване, цитирано от The Guardian.
Анкетата на KPMG, проведена сред 2000 работници от ЕС във Великобритания, разкрива, че 55% от тези, които имат докторска степен, и 49 на сто от тези с бакалавърска и магистърска степен, или имат план да напуснат държавата, или активно го обмислят.
На база на общите резултати, KPMG оценява, че групата, еквивалентна на 3,1% от работната сила на страната (около 1 млн. души), в момента вижда бъдещето на Великобритания в негативен аспект или нестабилно. Основната причина, която те посочват за това, е, че са се почувствали “не толкова добре дошли и недостатъчно ценени” след решението на Великобритания да напусне ЕС. Те твърдят, че Великобритания “вече не е място, което ги привлича” и те са “проевропейци и не са съгласни с Brexit”.
Проучването на KPMG, което ще бъде публикувано тази седмица, включва и анкета с 1000 души от 10-те страни от ЕС, които е най-вероятно да носят работна ръка на Великобритания. Въпреки че открива, че страната остава сред топ 5 на най-предпочитаните държави в ЕС (след Германия и Швеция, но пред Дания и Холандия) от гледна точка на работа, 49% от респондентите посочват, че в момента я усещат като не толкова желана, в сравнение с времето преди референдума през юни миналата година.
Резултатите ще предизвикат опасения за потенциално “изтичане на мозъци” и предполагат, че загубата на таланти ще засегне важни сектори като този за информационни технологии, които ще понесат тежък удар. KPMG описва хората, които е най-вероятно да напуснат, като “независимите, търсени, образовани и млади”.
 
Проблемът е наистина сериозен за компаниите, които разчитат на млади таланти, особено в сектори с високи печалби като инженерния, строителството, имотния, бизнес услугите, правото и информационните технологии. 53% от работещите в ИТ сектора твърдят, че ще напуснат Великобритания или го обмислят. Колкото по-високо е заплащането, толкова по-висок е делът на тези, които обмислят напускане.
Данните се появяват на фона на спада на броя на студентите от Европейския съюз, които кандидатстват за британските университети. Миналата седмица имаше разпалени спорове в правителството дали чуждестранните студенти трябва да продължат да бъдат включвани в имиграционните статистики, след като официалните данни показват, че по-голямата част от тях се прибират у дома след завършването си.
Това противоречи на старите твърдения на Тереза Мей, че огромен брой от младите хора остават дори след изтичането на визите им.
Карън Бригс от KPMG твърди, че работодателите ще трябва да поработят усилено, за да запазят ключови служители от други страни в ЕС и предупреждава, че конкуренцията от чужбина ще се засили.
“Макар че близо половината от жителите на ЕС, които работят във Великобритания, планират да останат, това, което ще изберат останалите, определено не е ясно”, коментира тя. По думите ѝ очакванията на KPMG са за по-голяма конкуренция за привличане на таланти между работодателите, а много фирми ще се опитат да компенсират загубите, залагайки на изкуствен интелект, роботи и автоматизация. 
По статията работи: Елена Кирилова
http://www.investor.bg/analizi/91/a/1-mln-kvalificirani-rabotnici-ot-es-vijdat-bydeshteto-si-izvyn-velikobritaniia-245582/