ПОСТИЖЕНИЯ

2017. Аглика Генова –Любен Димитров с награда Echo Klassik

18 януари 2018

 

2017 година ще остане особено паметна за клавирното дуо Аглика Генова / Любен Димитров. Получават ново признание за творчеството си.
Музикантите печелят престижното отличие Echo Klassik 2017. Музикалният продукт, с който те се представят,  е оценен в категорията "Запис на концерти от XX/XXI век".
 
Отличието, спечелено в Германия,  има двайсетгодишна история. Специалисти го определят като музикален Оскар.
 
Вече има българска следа. Оперните гласове Соня Йончева и Красимира Стоянова също печелят признание в Echo Klassik в предишни издания.
 
Дуото Генова / Димитров получава наградата за най-новия си (14-и пореден) компактдиск "Бела Барток и Виктор Бабин - Концерти за две пиана"
 
Дискът,с който се кандидатства за наградата, е издаден от CPO.С немската звукозаписна фирма музикантите  са свързани повече от 20 години.
 
Някои музиканти имат дълга професионална кариера, наситена с дейност, изпълнена с признание. Сред тях са и пианистите Аглика Генова и Любен Димитров.
 
Дуото е създадено в Хановер в средата на 90-те. Двамата били приети като солисти за аспирантура при знаменития Владимир Крайнев, който лично ги поканил.
 
Крайнев е последният ученик на Хенрих Нейгауз, забележителен руски педагог, отбелязват медии, чийто ученик е бил големият пианист Светослав Рихтер.
 
Клавирното дуо разделя живота си между Хановер и Маями, поясняват издания. Музикантите намират начин не един и два пъти да гостуват и в Родината.
 
Музикантите изнасят концерти, записват дискове, предлагат музикални класове.
 
През по-голямата част от времето Аглика и Любен концертират и преподават в различни части на света.Последните два сезона двамата обвързат с България.
 
Музикантите са създали и и своя академия "ISA Аllegra" в Русе. В нея има пианисти от България, Китай, Италия, Германия, Корея, Франция, Грузия, Полша, САЩ и Япония.
 
Паметна ще остане за музикантите 2017 година и по друга причина. Сбъднали са мечтата си да излязат на сцена с Юрий Башмет - алтист, диригент.
 
Изключителният руски музикант – диригент и солист на ансамбъл - сам ги е избрал за концерта си по време на „Мартенски музикални дни”.
 
Представянето на български музиканти, които имат ангажименти в чужбина, във фестивали у нас е подарък за почитателите на музикалната класика.
 
Партньорствата между именити музиканти, които се развиват през тези фестивали, са завоевание за феста и голям успех за организаторите.
 
Три години преди появата им на Мартенски дни в Русе, през 2017, и през 2014 те отново са присъствали на тази престижна музикална сцена в България.
 
С особена радост пианистите представят концерт пред публиката в родния за Димитров Русе. В специална програма „Силуети” музикантите изпълняват произведения на учителя на Рахманинов и Скрябин Антон Аренски.
 
Впрочем, изискването на учредителите на отличието в Германия, Echo Klassik, е да кандидатстват само вече признати произведения. И те имат такъв продукт.
 
Създаденият от дуото продукт е получил суперлативи, оценен в рецензии. Говори се  за „радикални цветове, вулканична енергия, блясък, устрем на един звезден пиано дует, дори за откривателство”.
 
Дискът със записа на двамата музиканти е с много предварителни поръчки. Записан е със симфоничния оркестър на БНР, с диригент Йордан Камджалов.
 
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”