КАЛЕЙДОСКОП

Коледни приказки в Париж(2)

12 януари 2018

 

 За покълналото зрънце, за запаленото огънче
 
За дванадесетото поредно коледно тържество на българското училище «Кирил и Методий» в Париж. За равносметката, която си правиш, когато виждаш дъщеря си - негова възпитаничка, родена във Франция - да се съгласява да бъде един от водещите на програмата.
Всъщност ти равносметката си си я направил още преди няколко месеца, когато тази същата дъщеря, ти е казала, че предпочита сама да отива на българско училище в събота, защото с теб закъснява. Все се мотаеш. (!!!)
«Кой се мотае? Аз?! Забрави ли...» Но в отговор само се усмихваш. Колко е хубаво, че е забравила! Даваш обет никога да не й го припомняш. Защото единственото от значение, е покълналото зрънце. Продължаваш да се усмихваш с гордост, умилена чак до глуповатост, как дъщеря ти репетира до последната минута текста си. Осъзнала е, че тази вечер представя не само себе си. Представлява учителките си, съученици си, българското училище - цялата българска общност! А всички те заслужават възможно най-доброто. Изведнъж си даваш сметка, че е без значение дали сърцето й някога ще трепне като твоето на «Мила родино».
Нито й се сърдиш, че не иска да се облича в народна носия. Още по-малко пък се притесняваш, че не ще рецитира «Аз съм българче» с убеждение. Защото единственото от значение, е запаленото огънче. Пламъчето, което буди съвестта, разпалва любознателността и я прави отговорна. Училището е създало огнището. Учителите са запалили огънчето и, с ненатрапчиво кротко постоянство, умело я възпитават да го подхранва.
В този момент изпитваш почти нездравословно самодоволство, защото си дал избор на детето си.
Не му налагаш нито българската, нито френската култура. Само го въоръжаваш със знания и за двете, и го оставяш свободно. Ти дишаш дълбоко и уверено, защото си убеден, че щафетата е предадена.
Но не забравяш да благодариш: Благодаря ви, че ви има! Основатели, училище, учители, директори, неуморни родители! Благодаря ви!
Елена Желязкова-Иванова, председател на асоциацията
Association “Langue bulgare, langue d’Europe”