КАЛЕЙДОСКОП

Коледни приказки в Париж(1)

10 януари 2018

 

За гозбата... и за училището
Завърнала се след няколко години отсъствие, попадам на 12-та Коледа на училището. За първи път без деца, собствени.
След три месеца в училище, установявам, че порасналото училище, макар и съставено като всички други училища от едни и същи съставки, а именно ученици, учители, родители, някак е придобило собствен стил, собствен почерк, собствен характер, собствен маниер, собствен мирис и вкус, нещо като собствен сос. Искам да разбера защо и тази сутрин, докато си мислех как да поздравя всички наши семейства за празниците, май разбрах.
Знаете всички, че най-вкусните гозби са тези, които къкрят дълго време на огъня. И колкото повече се топлят на този тих огън, толкова по-вкусни стават. И знаете всички как се получава добрият сос – бъркаш го непрекъснато докато хване... В един момент хваща и тогава отделя уханието си... и тогава знаеш, че е вкусен!
Та ей така, с постоянство и качествени съставки, нашият сос е хванал, уханието му са нашите семейства, активните родители. Тази вечер дължим изцяло на тях организацията на тържеството на децата ни. Лора, Лили, Дима, Анелия и новите ви представителки, Магдалена и Пламена. Благодарение на тях ще се състои тазвечерният празник. Трябва да благодарим и на преподавателите, които подготвиха учениците... Те са тези, от чието качество зависи вкусът на гозбата, знанията, реализацията на децата ни.
Разковничето е постоянство и приемственост. Постоянството зависи от родителите, колко редовно ще бъде училището за техните деца. А приемствеността, ние я осигуряваме. Видяхте я при заместването на директорката ни Мария (честита третата рожба, на която всички много се зарадвахме- добре дошло, бебе Никола!), ще я видите и в смяната на учители. Днес, една от тях ни напуска, животът я повежда в други посоки, но промяната с новата преподавателка стана плавно и безпрепятствено за децата.
Тук е моментът да благодарим за трите години, отдадени на училището и нашите зайчета на г-жа Катя Диева.
Камелия Конакчиева-Трибулен, директор на училището
Association “Langue bulgare, langue d’Europe”