КАЛЕЙДОСКОП

Почит към големия поет и революционер Христо Ботев. Поздрав от Украйна

09 януари 2018

 

 
П О З Д Р А В И Т Е Л Е Н   А Д Р Е С
 
 
Уважаеми сънародници,
 
Днес навършват 170 години от рождението на Христо Ботев – символ на родолюбие и на непрекъсната борба за свободата на България. Животът му е бил кратък, но изпълнен с драматични събития, минавайки през които, той успява чрез словото да обедини хиляди хора около себе си и заедно с тях да води битки срещу турските поробители.
Христо Ботев е тясно свързан с Одеса и българите в Бесарабия. В Одеса той учи и започва да реализира творческия си потенциал като пише първото си стихотворение „Майце се“. В село Задунаевка и град Измаил (Одеска област) той работи като учител, спомените за което все още са живи сред местните българи.
Христо Ботев е една от най-ярките личности от българската история през Възрожденския период. Неговото творчество оставя дълбок отпечатък в българската литература, а гениалните му произведения са актуални и днес.
За да запазим нашата идентичност, ние не трябва да забравяме за приноса на Ботев, а всякакви дискусии относно изучаването на неговите творби в училищата са нисък опит за промяна на историческите факти. Нека не допуснем това да се случва, нека помним делата на нашите герои и възпитаваме нашите деца с любов към родното. Пожелавам Ви просперитет, нека делата ни носят успех, а българското живее в сърцата ни, където и да сме по света!
 
С уважение,
Юрий Граматик
Президент на
Всеукраинската обществена организация
„Конгрес на българите в Украйна“