КАЛЕЙДОСКОП

Коледно тържество в Солун

08 януари 2018

10 години БНУ „Св. вмчк Георги Зограф“ – Солун. Юбилейно коледно тържество

На 16 декември 2017 г., в навечерието на Коледните и Новогодишни празници, отпразнувахме 10-годишнината от създаването на нашето Неделно училище „Св. Вмчк Георги Зограф“ в гр. Солун, Гърция.

Развълнувани и с гордост посрещнахме нашия скъп гост – вицепрезидента на Р. България Илияна Йотова, която с присъствието си направи юбилея още по-тържествен. След срещата ни с нея вече знаехме, че нашето семейство става по-голямо, че в нейно лице имаме още един съюзник в духовното дело.

Благословията и думите на схиархимандрит Амвросий, че Зографската Света обител винаги ще ни подкрепя и закриля, ни вдъхна увереност, че пътят, по който вървим, е правилният.
Връщайки се назад във времето, си спомнихме за началото, за мечтите, амбициите и очакванията на хората, които вдъхновиха и реализираха идеята за създаване на Неделно училище с изучаване на български език тук, в гр. Солун.

„…Благородно е делото да създадеш училище, но още по-значимо е да успееш да запазиш изграденото, да го развиеш и извисиш до степен, до която всички, които имат допир, се стремят да го пазят като нещо свято.
Светилище – това е за всички нас нашето училище! То обедини през годините и продължава да го прави, обедини много хора – учители и ученици, родители и радетели на просветното дело…“ – тези топли и сърдечни думи бяха част от вълнуващото обръщение на ръководителя на училището – г-жа Димитрина Чучукова.

В своето слово тя отбеляза също, че: „Всеотдайността на учителите, упоритостта и постоянството на учениците, в синхрон с отлични условия за провеждане на образователни дейности, спомогнаха за това училището да подготви образовани, духовно здрави и ориентирани млади хора. Хора, които се борят и се развиват, хора, които искат да се изявят и да участват не само в дейността на училището, но и в обществения живот.”

Радост, трепет и вълнение предизвика прожекцията на филм за училището, който бе изненада за децата и всички присъстващи. Сълзи на умиление замрежиха погледите на порасналите вече ученици, които в малчуганите, прекрачващи с трепет и притеснение за пръв път училищния праг, разпознаха себе си: „Какъв съм бил…, а виж ме сега…“. Моменти незабравими, оставащи в историята, в историята на училището.

Машината на времето успя да пренесе всички ни още по-назад, във времето на нашите баби и дядовци. Учениците ни представиха български народни традиции и обичаи, свързани с Рождество Христово и Нова година.

В празничната програма бяха включени също песни и стихчета в изпълнение на най-малките ученици. На сцената се извиха кръшни народни хора, с които малките ни танцьори и талантливите им родители показаха своите танцьорски умения.

В лицето на родителите, учителският колектив вижда много добър съюзник. Към тях бяха отправени думите: “… Днешният ден е още един пример за стремежа на българина към духовност, вяра и просвещение. Без вас нямаше да сме тук! Вие запалихте в нас пламъчето на вярата. Вие ни подкрепяте и показвате пътя, когато се загубим. Вие ни давате надежда и увереност в бъдещето… “

И така, стъпка по стъпка, Неделното училище „Св. Вмчк Георги Зограф“ в гр. Солун достигна до своя първи юбилей! Да е честит! Нека още дълги години има такива празници! Нека още много години да се радваме на това училище!

 
Анна Калинчева,
Неделно училище „Св. Вмчк Георги Зограф“ – Солун