КАЛЕЙДОСКОП

Вицепрезидентът Илияна Йотова в Солун

08 януари 2018

 

 
Йотова: Ще преборим негативните стереотипи за Балканите
Вицепрезидентът се срещна с зам.-министър на вътрешните работи Мария Коля-Царуха
 
“Имаме амбицията 15 години по-късно да продължим Солунския процес. През шестте месеца на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз вниманието на цяла Европа ще бъде насочено към Балканите. Една от нашите задачи е да преодолеем стереотипите, че тази част на Европа е по-слабо развита", отбеляза вицепрезидентът Илияна Йотова на среща в Солун с гръцкия зам.-министър на вътрешните работи, отговарящ за въпросите на областите Македония и Тракия, Мария Коля-Царуха.
Илияна Йотова заяви, че помощта на Гърция по подготовката на българското председателство е много важна. “Ще разчитаме на Вас и през следващите 6 месеца”, подчерта тя.
“Ние сме членове на голямото семейство на Европейския съюз. Като част от Балканите, от Югоизточна Европа ние сме в още по-близки отношения. Разбира се, съществуват и актуални проблеми, които, убедена съм, ще преодолеем в рамките на доброто сътрудничество”, отбеляза от своя страна Мария Коля-Царуха.
“Изправени сме пред прекалено много предизвикателства, за да си позволим да се задълбочаваме в миналото. Пред нас стои голямата задача да развиваме регионите от двете страни на границата”, отбеляза Илияна Йотова. “Убедена съм, че имаме потенциал да задълбочаваме добрите си отношения, затова зачестиха и двустранните срещи на високо ниво, и срещите в четиристранен формат”, заяви вицепрезидентът.
Една от важните теми, засегнати на срещата, бе мигрантската криза. Илияна Йотова сподели работата си по този злободневен въпрос в качеството си на евродепутат и подчерта доброто сътрудничеството с гръцкия еврокомисар по миграцията Димитрис Аврамопулос.
“В началото Европа остави страните по външните граници, каквито са България и Гърция, да се справят сами с мигрантската криза”, изтъкна тя. “Костваше ни много усилия в убеждаването, че решенията не може да се вземат някъде в канцелариите на Брюксел, без да се отчитат спецификите на държавите членки”, подчерта вицепрезидентът. По думите ѝ споразумението с Турция на практика не работи. Илияна Йотова изтъкна, че именно по време на нашето председателство на Съвета на ЕС ще започне триалогът по промените в Дъблинското споразумение. Тя изрази опасенията си, че в настоящите предложения за промени има много неяснота. По думите ѝ текстът навярно ще бъде блокиран в Европейския съвет, като се има предвид отпорът на страните от Вишеградската четворка относно проявата на солидарност и квотното разпределение.
“Този въпрос е изключително важен за Гърция. Не е възможно да приемаме толкова много хора, а в същото време страните на север от нашата да затварят границите си”, категорична бе Мария Коля-Царуха. “Гърция ще бъде до България, ще бъде неин помощник при обсъждането на тези въпроси”, увери тя.
Двете обсъдиха и проблема за името на Република Македония. “Надяваме се на положително решение, което не засяга нашата история”, отбеляза Мария Коля-Царуха. От своя страна вицепрезидентът изрази увереност, че през 2018 г. въпросът ще бъде решен с приемлив компромис за всички страни от региона.
Двустранните проекти между България и Гърция и възможностите за нови инициативи бяха акцент на разговора на вицепрезидента с Вула Патулиду, зам.-областен управител на област Централна Македония. Двете подчертаха интензивния туристически обмен между България и Гърция. Вицепрезидентът отбеляза, че освен големите инфраструктурни и енергийни проекти трябва да развиваме и т.нар. меки връзки и проекти, свързани с култура и образование. “България работи последователно за откриването на още контролно-пропускателни пунктове”, заяви Илияна Йотова.
“До края на този програмен период има още какво да използваме при трансграничните проекти, за да не се връщат парите в Брюксел”, отбеляза вицепрезидентът. “Да убедим Европа да спре тенденцията по замяна на еврофондовете с инвестиционни проекти – това е важната ни задача през първата половина на 2019 г.”, изтъкна Илияна Йотова и добави, че запазването на Кохезионната политика е сред основните приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС.
“Трябва да насърчим нашите сънародници да участват в тези проекти. 10 години след членството ни в Европейския съюз хората не знаят как да се възползват от европейските проекти”, отбеляза Илияна Йотова. Вула Патулиду сподели, че в Гърция съществува същия проблем.
Вицепрезидентът отбеляза, че голям процент от финансирането на българските общини идва от европейските фондове и без тях положението им ще се утежни, което ще доведе до миграция на младите хора, особено от пограничните региони, и ще се задълбочи демографската криза.
Повдигнат бе и въпросът за двойните стандарти в Европа. “Не можем ние на Балканите да бъдем робите на Европа, да има такова разделение между Севера и Юга”, категорична бе Вула Патулиду.
По-късно Илияна Йотова се срещна с кмета на Солун Янис Бутарис. Той сподели за развитието на основните проекти в града, както и идеята производителите на вино в Солун и Мелник да направят т.нар път на виното. “Имаме голямо желание да реализираме общи идеи с Пловдив, която ще бъде културна столица на Европа през 2019 г.”, отбеляза Бутарис.
В делегацията, водена от вицепрезидента, са Пламен Узунов, секретар на президента по правни въпроси и антикорупция, и Владимир Москов, кмет на Гоце Делчев.
Константин Карагьозов
 
https://fakti.bg/bulgaria/275766-iotova-shte-preborim-negativnite-stereotipi-za-balkanite