Предстоящи Събития

Откриване на реставрирания храм "Св.Стефан" в Истанбул

05 януари 2018

 

 
След продължила шест години цялостна реставрация, официалното откриване на Желязната църква в Истанбул ще се проведе на 7 януари в присъствието на президента на Република Турция Ердоган, премиера на Република България Борисов, владици и много гости.
 
 
Богослужението ще бъде отслужено от Вселенския патриарх Вартоломей в молитвеното присъствие на Негово Светейшество българския патриарх Неофит.
 
Желязната църква е сред архитектурните забележителности на Златния рог в Истанбул. Българският православен храм „Св.Стефан” е единственият в света построен от желязо.
 
Строителството на храма е започнало през 1891 г. и е завършено през 1898 г. През 2018 г. храмът отбелязва 120 години от създаването си.
 
Изграждането е с позволението на султан Абдулхамид Втори. Използвани са 500 тона стомана.Частите са изливани във Виена и транспортирани по Дунав до Истанбул.
 
При създаването си, църквата е отворена със зрелищна церемония, за да покаже пробуждането на българското културно и религиозно съзнание.
 
Обществената телевизия ще направи зрителите у нас и в чужбина свидетели на тържествения молебен от обновената желязна църква „Св. Стефан“ в Истанбул, който ще бъде излъчен пряко на 7 януари (неделя) по БНТ1 и БНТ Свят.
БНТ ще предава тържественото откриване на обновения храм "Св. Стефан" в Истанбул. Извънредното студийно предаване на БНТ започва в 8:30 часа.