СРЕЩИ

Вече има нов етап в отношенията между България и Македония, казва Андрей Ковачев, евродепутат, ГЕРБ/ЕНП

04 януари 2018

 

Трябва да предаваме историческата памет на младите, за да не са жертва на популизъм * На места в Западните покрайнини още живеят по инерцията от югославското минало
- Г-н Ковачев, само преди няколко дни премиерът на Македония Зоран Заев заяви, че страната му вече е не само приятел с България, но и съюзник. Кажете какъв знак e това към обществото ни?
- Това означава, че вече наистина има нов етап в отношенията между България и Македония. Всичко, което ни е разделяло, остава в миналото. Сега ще се съсредоточим в бъдещето, като страни с обща история. Надявам се след време да имаме и общо бъдеще в Европейския съюз.
- Постига ли всъщност целта си Договорът за добросъседство?
- Договорът е само първата стъпка. Това е документ, в който двете страни упоменаха, че искат да си сътрудничат и да имат добри взаимоотношения. Сега обаче трябва да изпълним този договор със съдържание. Надявам се документът да бъде ратифициран в македонския парламент в най-скоро време. Негативните практики, на които ставахме свидетели преди, трябва да останат в миналото. Ние от своя страна подаваме ръка на Македония за пълноправно членство в Европейския съюз и НАТО. Ще помогнем с всичко, което е по силите и възможностите ни.
- Като заговорихте за разширяването на Европейския съюз, темата за Западните Балкани ли наистина трябва да е приоритетна по време на председателството ни?
- Разбира се. Това ще бъде една от основните теми. Трябва да се дискутира европейската перспектива на Западните Балкани и то не само по отношение на политическия процес на присъединяване. Гражданите на тези страни трябва да знаят, че не са забравени от Европейския съюз и да получат уверението, че тяхното бъдеще е в семейството на европейските народи.
- На фона на всичко това, което се прави обаче в тази посока, как ще коментирате случилото се с наши медици в Босилеград? Това повдигна много въпроси.
- Наистина е много неприятно. От една страна централните власти в Белград заявяват, че искат пълноправно членство в ЕС и подкрепа от България. От друга обаче на местно ниво в Западните покрайнини продължават практики от времето на комунистическа Югославия за подтискане на българите, които живеят там. И случилото се не е единственият пример в това отношение.
- За изкуствено разделение ли става въпрос?
- Всъщност между ситуацията в Македония и Западните покрайнини има голяма разлика. В Западните покрайнини имаме българско население, откъснато от страната ни чрез един несправедлив договор. Проблемът в момента е, че инерцията от югославското минало продължава и на местно ниво сега. Виждате колко е трудно дори елементарен акт за възстановяване на историческото име на Цариброд да не се случва дори след две решения на Общинския съвет там. Имаше и 15 инициативи на наши сънародници, но това все още не е факт. Също така в училищата не е осигурен достатъчен брой учебници на български език, въпреки че след толкова много години бяха преведени. Бяха отпечатани само в около 30-40 екземпляра, което е крайно недостатъчно. Това демотивира родителите да изпращат децата си в паралелки, в които се изучава български език. Ние не сме съгласни с това.
- А забелязва ли се промяна в отношението на обществото ни като цяло към Македония?
·         Абсолютно и проучването, което бе направено по моя инициатива, го показа. Сънародниците ни изказват огромна подкрепа за Договора за добросъседство, както и за това България да отстоява културно-историческото си наследство в Македония, да помагаме на страната да стане член на ЕС и НАТО.
·          
·         - Как ще коментирате писмото на македонската църква, че е готова да признае нашата за църква майка, ако и ние признаем нейната самостоятелност?
·         - Това е изключително позитивно и бих казал, че писмото на Македонската архиепископия е революционно. В този изключително благоприятен политически момент между двете страни това ще бъде много добър сигнал. Надявам се синодът ни да откликне и да подаде ръка на нашите събратя.
·          
·         -  Но знаете, че няма установен ред, по който БПЦ да зачете за автокефална македонската църква. А и според експерти това ще обтегне отношенията ни с други страни, не е ли така?
·         - Не бива да се съобразяваме с други. Все пак става дума за нашите събратя. Би трябвало да гледаме нашия интерес. Не виждам защо някой трябва да се чувства засегнат от тази ситуация. Писмото е голям знак, уникална възможност в този благоприятен политически момент да приемем протегната ръка от Македония. Разбира се, тук изразявам лично мнение, решението е на синода.
·          
·         - Преди няколко дни в Европейския парламент се проведе и дебат, посветен на наследството от тоталитарната болшевишка революция през 1917 г. Каква всъщност бе целта на тази дискусия?
·         - ЕНП поиска специален дебат в Европейския парламент, посветен на последиците от болшевишкия преврат. Зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс изтъкна, че в Европа никога повече не бива да се изповядват тоталитарни идеологии и че най-добрият инструмент относно това да се не случва е образованието. Ние трябва да предаваме паметта за това какво се е случило на нашия континент на младите поколения, за да не стават те лесна жертва на популисти в наше време, които обикновено се възползват от ситуацията, за да дават лесни решения на сложни обществено-политически проблеми.
- Какво се промени за толкова години от 10 ноември? Знаете, че хората понякога обичат да се връщат назад във времето.
- Интересното е, че от една страна наистина у нас има носталгия по комунизма и тя е на битово ниво, свързана е с мнението, че едва ли не всичко в този период е било безплатно - образование, здравеопазване, че е имало сигурност. Това са все клишета, които се възпроизвеждат. В същото време една огромна част от българите приветстват това, че България е част от ЕС и смятат, че това е правилното решение. Това важи за 60% от българите.
- Осъзнахме ли обаче какво точно е демокрация?
- Сигурно всеки има индивидуален отговор на този въпрос, защото хората разбират демокрацията по различен начин. Самият факт, че разговаряме с вас и никой няма да ни преследва за това, е доказателство, че съществува свобода на мнението. Знаете ли, че по време на дебата за Болшевишкия преврат се чуха изказвания от някои, че едва ли не Европейският съюз е нещо подобно на Съветския съюз. Мои колеги обаче отвърнаха, че ако демокрацията е точно това, то сигурно за думите ни щяхме да бъдем преследвани в Съветския съюз, докато в ЕС всеки свободно може да критикува и да изкаже мнението си. Така че демокрацията е да пътуваш свободно, да се изразяваш.
- Не мога да не ви помоля за оценка на доклада на Европейската комисия. Положителен ли беше наистина?
- Ако бъда честен, ми се иска да се въздържа от отговор на този въпрос. Причината е, че след всеки доклад хората разчитат изводите в него по различен начин. Това е безсмислено. Не правим политиките и реформите в съдебната система заради това някой чиновник в Брюксел да бъде доволен или не. По-скоро целта е да има справедливост, всеки един от нас да се чувства защитен в страната си.
- Споделяте ли обаче мнението, че последният доклад е доказателството, че мониторингът за България ще отпадне в най-скоро време?
- Не ми се иска да правим прогнози и не е редно според мен. Има такива индикации, че в края на 2018 година мониторингът ще отпадне, но не мога да кажа дали това ще стане. Отчитам действията, които са направени, но тепърва ще видим какво ще се случи.
С евродепутата Андрей Ковачев разговаря Яна Йорданова
 
Визитка:
Роден е на 13 декември 1967 г. в София
Завършил е Университета в Саарланд, Германия, доктор на природните науки
Член на Комисията по външните работи и Подкомисията по правата на човека
Член на делегацията за връзки със Съединените американски щати
Заместник-член на Комисията по околната среда, общественото здраве и безопасността на храните
Заместник-член на делегацията в Съвместния парламентарен комитет ЕС - Бивша югославска република Македония
Бил е търговски директор за България на шведската фирма „Алфа Лавал Агри/Тетра Пак”, директор за ОНД на американската компания “Джон Дир Интернешънъл”
 http://www.monitor.bg/a/view/84931-%D0%92%D0%B5%D1%87%D0%B5-%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BF-%D0%B2-%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83-%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F