КАЛЕЙДОСКОП

"Дейли телеграф": Лондон отстъпи пред ЕС за сметката за Брекзит

02 януари 2018

 

 
 
Великобритания отстъпи пред исканията на Европейския съюз и се съгласи да изпълни изцяло финансовите си ангажименти, определени от Брюксел, с което отвори вратата за потенциален пробив в разговорите през декември, предаде "Файненшъл таймс".


Източници и от двете страни потвърдиха, че е било постигнато принципно споразумение за исканите от ЕС 60 милиарда евро преди ключова среща в понеделник между премиера Тереза Мей и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, пише "Дейли телеграф".


Два източника потвърдиха, че условията са били договорени на среща в Брюксел миналата седмица след интензивни дискусии, водени от Оливър Робинс, главния преговарящ на Великобритания за Брекзит.
Според изданието назованата цифра (между 45 и 55 млрд.) съзнателно е оставена отворена за интерпретации и ще зависи от това как всяка страна изчислява резултата по договорена методология.
 
Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние днес коментира, че "все още работи" за постигането на споразумение с Великобритания за излизането й от блока, предаде "Ройтерс".


"Файненшъл таймс" пише, че според няколко дипломати, запознати с разговорите, Великобритания ще поеме задълженията си към ЕС на стойност до 100 млрд. евро, макар че нетните плащания, разпределени в няколко десетилетия, могат да спаднат до под половината от тази сума.


Очаква се премиерът Тереза Мей да представи официално офертата следващата седмица като част от пакетна сделка, ако бъде постигнато споразумение по останалите въпроси – за правата на гражданите и за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия.


Преговарящите работят по това как да представят споразумението като нетна оценка. Британската страна настоява за сума между 40 и 45 милиарда евро, след като се направят някои приспадания. "Те обещаха да покрият всичко, не ни интересува какъв е начинът им за изчисляване", коментира високопоставен дипломат от ЕС.


И двете страни казват, че няма да бъде договорена никаква финална сума следващата седмица.


Изчисляване на сумата


Лондон планира да избегне сделка за плащането на еднократна сума и вместо това ще разработи система за редовно изчисляеми плащания през следващите години, когато идва срокът за покриването на определени задължения.


При този модел пенсиите на служителите в ЕС например може да се изплащат на базата на годишни разходи, което означава, че няма да има никаква крайна сума за т.нар. сметка за Брекзит до смъртта на последния пенсиониран служител, което ще е след много десетилетия.


Политическият компромис, договорен между Лондон и Брюксел, има за цел да гарантира на останалите 27 държави членки, че няма да има дупка след Брекзит в изпълнението на сегашния бюджет на ЕС и ще позволи на Великобритания да посочи много по-ниски оценки за нетни плащания и условни задължения.


Мей спечели подкрепата на кабинета си, за да преодолее застоя в разговорите за Брекзит с по-висока финансова оферта, но при условие че тя е обвързана с добро търговско споразумение. Британски министри дадоха ясно да се разбере, че "нищо не е договорено, докато не бъде договорено всичко".
ttps://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2017/11/29/3087233_deili_telegraf_london_otstupi_pred_es_za_smetkata_za/