ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Цигуларката Мила Георгиева блести в Европа

14 декември 2017

 

 
Преди 2 години тя пристига да свири концерта за цигулка на Брамс заедно с Оркестъра на Класик ФК Радио. Концертът е в рамките на Европейския музикален фестивал в София. 
 
2 години по-късно тя си пожелава да участва в програма заедно с пианиста Петър Петров,пианист в Белгия, с концерт, който да представя произведения на Равел, Дебюси, Сен Санс…
 
Съдбата обаче се разпорежда другояче. Ненадейно я връхлита голям проблем. Счупване на китката и пречи да бъде в Родината, когато тя желае. И да свири при закриването на Европейския музикален фестивал.
 
Талантливата българка обаче има несломима воля и влечение към Родината.
 
Обещава си и през 2017 г. да излезе пред родна публика. На есен. Планира да свири с Оркестъра на Класик ФМ радио в цикъла „Концертмайсторите”.
 
Българи заемат тази супер престижна позиция за всеки музикант -  „концертмайстор”  в оркестрите… в Лондон, Париж, Амстердам…И не само там.
 
Концертмайстор на Симфоничния оркестър на Щутгартското радио е изключителната българска цигуларка Мила Георгиева.
 
През 2015 г. на родна сцена тя представи цигулковия концерт на Брамс. Свири и в 4-тата Симфония на Лудвиг ван Бетовен за цигулка и оркестър.
 
2 години по-късно тя иска родната публика да слуша произведения на Бах, Сарасате и Моцарт…
 
Родена е в семейство на музиканти. Някога я откриват като изключителен талант за света на класическата музика. Като дете печели награди в Италия…
 
В България е учила при изтъкнатия цигулар проф.Минчо Минчев. Преподават и Дороти Дилей и Ифра Нийман.
 
Признанието идва при нея в началото на 21 век. През 2002 г. тя става най-младият концертмайстор в историята на симфоничния оркестър на Радио „Шутгарт”.
 
За престижната позиция, която извоюва в оркестъра на Щутгарт, в интервю  Мила говори премерено и кратко: „Явих се на конкурс и спечелих. Бях в шок, защото не съм си представяла, че така ще продължи моя път…”
 
 „Ако не свириш непрекъснато, изкуството умира.Трябва да имаш желание да се развиваш”, разсъждава нататък Мила Георгиева.
 
Контактът и с музиката за нея е голямо удоволствие. В музиката тя „намира свой начин да изразява себе си”, разбираме от разговор с нея в медия. 
 
Изнася концерти в Испания, Нидерландия, Сингапур, Индия и Китай. Участва в програми на италиански, френски и швейцарски телевизии. 
 
Поделя времето си между Лондон, където е семейството и, и Щутгарт, където работи с оркестъра на Радио „Щутгарт”.
 
Мила Георгиева свири на цигулка Страдивариус от 1703 г., предоставена и в Щутгарт.
 
Отдала се е на музикалната класика, но поглежда и към изкуството на джаза. „Бихте ли излязли от класиката?”, я питат в разговор. И тя отговаря така: ”Много обичам джаз. Винаги ми се е искало да опитам в тази посока. Ако срещна подходящите хора – бихме импровизирали”.
 
Програмата на последния концерт на родна земя заявява виртуозни творби за една и две цигулки с оркестър, както и оркестрова музика.
 
Творческото сътрудничество Мила Георгиева продължава с Радослав Шулц -  солист и диригент, концертмайстор на симфоничния оркестър на Баварското радио.
 
Димитър Карарусинов
 
Дирекция „Български общности и информационна дейност”