ПОСТИЖЕНИЯ

Проф. Минчо Минчев ръководи музикална академия, свири на фестивали

12 декември 2017

 

Културният афиш във Варна не впечатлява само с Международния музикален фестивал. Има и събития с международно присъствие, свързани с театъра и балета.
ММФ „Варненско лято“ е голямо културно събитие. Създаден преди повече от три десетилетия, фестивалът включва в програмата си и майсторски класове.
Фестивалът е отворил широко вратите си за най-младите изпълнители от България и чужбина.
Музикантите се развиват. Участват в специализации. Творческото развитие и израстване на музикантите минава през специализации и майсторски класове.
Преди 2 години майсторските класове тук са водени от проф.Минчо Минчев, клас по цигулка и Анна-Томова – Синтова , клас по пеене.
През 2017 г. Варна отново предлага провеждането на два майсторски класа – по цигулка, воден от проф.Минчо Минчев и по пеене – воден от Емил Иванов.
Международната лятна академия е наследник на първите майсторски класове по музика в България. Те са започнати от проф. Ифра Нийман в края на 70-те на миналия век…
Бъдещите звезди в музиката се включват с ентусиазъм в конкурса „цигулките на проф.Минчев”. Състезават се, за да заслужат честта цяла година да свирят на майсторски инструмент от фонда на именития цигулар.
От 2013 г. в Международната лятна академия се установява нова форма на общуване между преподаватели и млади изпълнители. Организират се творчески срещи, на които присъства и публика.
Прекият професионален разговор между майстори и млади представители на музикалното изкуство е силен емоционален момент в програмата на фестивала, отбелязват издания.
Именитите музиканти живеят и работят с поглед към перспективите пред духовното. Големи музиканти и звезди на оперната сцена са се поставили в услуга на творческото развитие и изграждане на младите изпълнители.
И така реализацията на музиканта е не само като изпълнител, а и като педагог, преподавател, който оставя след себе си още по-дълбока следа.
Проф. Минчо Минчев е от най-ярките звезди на музикалния подиум от десетилетия. Кариерата му през последните години преминава в Германия.
От 1990 г. музикантът е професор по цигулка във висшето училище Фолкванг в Есен, Германия. В кариерата си има извоювани първи награди на конкурса „Карл Флеш” в Лондон – награда на журито, награда на публиката и награда за най-добро изпълнение на Бетовен.
Бил е солист на RPO, LSO, BBC, London Mozart Players, St. Martin on the Fields, St. Goldsmith Orchеstra, Radio Suisse Romana, Московското радио и телевизия и др.
Музикантът е свирил е в Карнеги хол - Ню Йорк, Кенеди център - Вашингтон, Болшой театър и зала Чайковски - Москва, Фестивал хол и Роял Алберт хол - Лондон, зала Херкулес – Мюнхен, разбиваме още от визитката му.
И сякаш изобщо не е напускал страната. Още от 1992 г. Минчо Минчев  ръководи Летния международен цигулков майсторски клас в Аркутино.
В Родината той се завръща и като концертиращ музикант. Участва в международни музикални фестивали – най-представителните и престижни музикални форуми, провеждани у нас.
Проф. Минчо Минчев свири на цигулка Страдивари 1716 - барон Витгенщайн. Инструментът е закупен специално за него от българската държава през 1977 г.
През 2017 г. големият цигулар представя изключителното си изпълнителско майсторство и на Международния фестивал Мартенски музикални дни, и на фестивала „Аполония”.
В Русе и на Аполония проф.Минчо Минчев свири със своя син – Николай Минчев. В програмата на струнното дуо Минчеви звучат произведения на   Жан-Мари Льоклер, Луи Шпор, Волфганг Амадеус Моцарт.
Може някой да си мисли, че синът е в сянката на знаменития си родител, но Николай Минчев е цигулар, концертмайстор, преподавател.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”