КАЛЕЙДОСКОП

Концерт на пианистката Анжела Тошева в Словакия

07 декември 2017

 

"Три погледа към звука"
 
            Вечерта на 15 ноември 2017 публиката в залата "Ян Циккер" в историческото здание на кметство Банска Бистрица приветства известната българска пианистка Анжела Тошева. Майсторското ѝ изпълнение успя да настрои сърцата на присъстващите в един общ тон, макар че рециталът бе наречен "Три погледа към звука." В Циккеровата зала прозвучаха произведения на Бетовен, Циккер и Големинов, звучеше музика повдигаща, успокояваща, игрива, ...Словашката публиката с възторг прие многостранната личност на пианистката.
            Приятно е, когато една голяма личност като Анжела Тошева, която концертира на световната музикална сцена, изрази радостта от познанието, че рециталът по пиано не е низвергнат, но е жив транснационален социален ритуал, който пресича граници и езикови различия. Ето така се възприе от публиката, която изпълни залата до последното място.  
            Значението на концерта подчерта с участието си Н.П. извънреден и пълномощен посланик на Република България в Братислава, Йорданка Чобанова, под егидата на която се проведе това културно събитие. Концертът бе уважен и от посещението на ръководителя на Канцеларията на президента на СР в Банска Бистрица, Станислав Лишка. Между гостите бе и заместник кмет на град Банска Бистрица, Якуб Гайдошик с жена си.
            Музикалната вечер се състоя и от коктейл с българско вино и дегустация на специалитети от българската кухня, за които се погрижиха студентките от Средното училище за хотелски услуги и търговия.
            Концертът на Анжела Тошева несъмненно допринесе и затвърди укрепването на словашко-българските отношения, уважението и интереса към представянето на българската култура в региона на Банска Бистрица. Това се доказва от факта, че кметът на Банска Бистрица, Ян Носко прие патронажа за това културно събитие.
            Радваме се на по-нататъшно изграждане на съвместни проекти, изграждане на мостове човешки, духовни, културни между словашкия и българския народ
"Културата е простор - културата е живот".
Гана Гичева
Дом на народите - RADUANA