КАЛЕЙДОСКОП

Кризата в Каталуния(2) Блок материали

06 декември 2017

 

 
Пучдемон: Независимостта не е единственото решение за Каталуня
 
Отстраненият каталунски лидер Карлес Пучдемон заяви, че "винаги" е бил готов да приеме "друга връзка с Испания" и че "все още е възможно" алтернативно на независимостта решение, предаде "Ел мундо".


В интервю за белгийския ежедневник Le Soir той посочва, че е склонен да приеме "друга връзка с Испания" и макар да е привърженик на независимостта, от години е работел за изграждането на такива отношения, но с идването на власт на бившия премиер Хосе Мария Аснар процесът е спрял.


Пучдемон коментира, че управляващата Народна партия е отговорна за възраждането на желанието за независимост и припомня решението на Конституционния съд през 2010 г. да отмени част от текстовете в Статута на автономията, приет от каталунския и испанския парламент.
Запитан дали пред него стои въпросът "независимост или смърт", той отговаря, че продължава да подкрепя постигането на "споразумение", но не отстъпва от позицията, че каталунците трябва да бъдат консултирани.
 
"Рискувам да вляза в затвора за 30 години за това, че изпълнявам една предизборна програма, която никога не съм крил", допълва Пучдемон.


Отговор от Мадрид


Испанският министър на външните работи Алфонсо Дастис отговори на изказването като заяви, че "алтернативата на независимостта минава през изборите на 21 декември".


"Това което господин Пучдемон трябва да направи, е да се яви като кандидат на тези избори и да види с каква подкрепа разполага".


Изборите


Думите му идват ден след като ключови фигури в Демократическата партия на Каталуня (PDeCat) пътуваха до Брюксел за разговори с него и обявиха, че ще се явят на изборите на 21 декември с "листата на премиера".


Така партията им потвърди, че няма да търси обединение с Каталунската републиканска левица (ERC) на уволнения вицепремиер Ориол Жункерас, която според някои проучвания може да спечели най-много на вота.


Медии в Каталуня съобщиха дни преди парламентът в Барселона да обяви независимост, че Пучдемон е бил склонен на предсрочни избори, за да избегне налагането на пряко управление от Мадрид, но идеята му е срещнала съпротивата на Жункерас.


През 2015 г. PDeCat и ERC се явиха заедно на изборите, като коалиция Junts pel Sí ("Заедно за "да"), но не постигнаха самостоятелно мнозинство, за което им беше необходима подкрепата и на крайнолявата Кандидатура за народно единство.


Според източници на каталунското издание "Ла Вангуардия" сред участниците в срещата в Брюксел е бил предшественикът на Пучдемон Артур Мас, а предложенията му за бъдещата стратегия са се приели добре както от уволнения лидер, така и от бившите министри, които още са с него.


Двете партии все пак имат някои общи действия. Например те подкрепят предложението на организацията Каталунска национална асамблея (ANC), чийто лидер Жорди Санчес беше арестуван заради кампанията за референдум, да се "напълни Брюксел" с автобуси от Каталуня, които да протестират срещу политиката на Испания.
http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2017/11/13/3076916_puchdemon_nezavisimostta_ne_e_edinstvenoto_reshenie_za/
 
"Гардиън": Испания обмисля да даде на Каталуня по-голяма финансова автономия
 
Мадрид обмисля възможността да даде на регионалното правителство в Каталуня повече правомощия да събира и управлява данъчните си приходи по система, подобна на тази в Страната на баските или Навара, твърдят високопоставени източници от управляващата в Мадрид Народна партия, цитирани от в. "Гардиън".


Според тях на фона на съпротивата в партията срещу проведения на 1 октомври референдум за независимост (който отприщи най-голямата криза за испанската демокрация) Мадрид отново допуска възможността за начало на преговорите за "нов фискален пакт", който ще позволи по-добър контрол на Барселона върху финансите в автономната област. Фискалната несправедливост, за която говореха няколко поредни каталунски кабинета, беше един от поводите за допитването. През 2012 г. бившият премиер Артур Мас дори предложи нов пакт, който щеше да засили финансовите правомощия на Барселона, но Мадрид го обяви за неподходящ в разгара на икономическа криза и го отхвърли.


"Ако каталунците искат фискален пакт, сме готови да го обсъдим... Страната на баските и Навара сами събират данъците си. Имат собствена система, срещат се с централното правителство и решават колко да допринесат за външна политика и отбрана. С преговори на всеки пет години", казва високопоставен източник, цитиран от "Гардиън". По думите му има готовност за обсъждане на идеята, имайки предвид "солидарността" между регионите, предвидена в испанската конституция.
Идеята обаче се прокрадва не за първи път - министърът на икономиката Луис де Гиндос я изрази в интервю за "Файненшъл таймс" десет дни преди референдума. "През 2012 г. бяхме в разгара на кризата и за да избегнем нуждата Испания да бъде спасявана (отхвърлихме възможността)... Но сега ситуацията се промени, имаме повече фискално пространство, възстановяваме се икономически и има нови възможности да го обсъдим. Каталуня вече има голяма степен на автономия, но можем да говорим за реформа във финансовата система и други аспекти."
 
В интервю за обществената телевизия на Каталуня, TV3, той по-късно се отметна от думите си и отбеляза, че Мадрид вече трябва да има предвид "особеностите за всеки регион" в подобряването на финансовите отношения.


Конституционна реформа за всички


Промяната в новото предложение, което Мадрид може да отправи според източниците, е свързана с възможността за реформа в отношенията между Мадрид и другите федерални единици. Миналата седмица комисия, съставена от няколко партии в парламента и подкрепяна от премиера Мариано Рахой, започна работа по идеята за потенциална реформа в основния закон и за ново споразумение между каталунците и испанското правителство. Мадрид настоява, че е искрен в желанието си да опита да реши кризата чрез реформи.


Друг източник от Народната партия обаче казва, че евентуални промени в конституцията - които биха изисквали референдум в цялата страна - няма да доведат до "фискално споразумение само с един регион." "Трябва да е пълен пакет... Да говорим за фискалната отговорност на цяла Испания и можем да говорим с регионите, но трябва да имаме предвид, че те са общо 17, а солидарността е ключов елемент в конституцията."


В испанските медии политици от Мадрид изпращат смесени послания за това дали трябва да има конституционна реформа. Сред управляващите някои отхвърлят идеята, други твърдят, че тя е възможна алтернатива. Междувременно "Ел паис" съобщи, че група конституционалисти са изпратили в парламента проект за промяна в основния закон (в сила от 1978 г., когато беше приет на референдум), отчасти вдъхновен от германския модел и превръщащ Сената на Испания на практика в германския Бундесрат, обединяващ представители на 17-те провинции (като последните се изпращат в него от местните правителства). В пакета предлагани реформи се изменя структурата на федералните отношения, давайки възможност автономните области да участват във вземането на решения в Испания и ЕС.


"Ще признаем всяко правителство, което зачита конституцията"


Каталуня се управлява пряко от Мадрид от края на октомври, след като парламентът в Барселона обяви независимост с декларация, впоследствие отхвърлена от председателя на законодателния орган и (според противниците на независимостта) частично от уволнения премиер Карлес Пучдемон. В решението си Рахой се възползва от чл. 155 от конституцията, който му дава извънредни правомощия в автономните области в определени случаи. "Когато има правителство и това правителство се придържа към рамките на конституцията, ще отменим (действието на чл.) 155. Веднага щом има правителство, който и да е (в) правителството", казва един от източниците на медията.


Изборите в Каталуня, насрочени от испанските власти, ще бъдат на 21 декември и някои проучвания очертават възможна победа на партиите, подкрепящи независимостта. Последните обаче не формираха обща коалиция за този вот, както беше на предишния през 2015 г.
http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/11/21/3082392_gardiun_ispaniia_obmislia_da_dade_na_katalunia/
 
Уволненият вицепремиер на Каталуня прие властта на Мадрид, за да излезе от затвора
 
Уволненият каталунски вицепремиер Ориол Жункерас обяви, че признава за законна процедурата, с която централното правителство на Испания въведе пряко управление в Барселона заради обявяването на независимост, предадоха испанските медии.


Жункерас, чиято партия Каталунска републиканска левица (ERC) беше партньор на бившия премиер Карлес Пучдемон в доскоро управлявалата коалиция, настоя, че е необходимо да излезе от центъра за задържане, където се намира превантивно по решение на испански съд заради обвиненията в бунт и подстрекателство към размирици. Един от мотивите, които изтъква, е необходимостта да може да участва в кампанията за предсрочните избори, свикани от Мадрид на 21 декември.


Жункерас настоява, че няма риск нито да се укрие, нито да повтори деянието си - част от аргументите за задържането както на него, така и на останалите бивши министри. Съдията, която реши за мерките по случаите на уволнения кабинет, по-рано този месец цитира и решението на самия Пучдемон да напусне страната като свидетелство, че е възможно представители на уволненото правителство да опитат да се укрият.
Така вицепремиерът, който беше сред най-отявлените поддръжници на независимостта, на практика се присъедини към председателя на парламента в Барселона Карме Форкадел и бившите вътрешен министър и говорител на каталунското правителство, Жоаким Форн и Жорди Турул, които заявиха, че декларацията за независимост от 27 октомври, приета от законодателния орган, е била "чисто политически" акт, без обвързваща правна стойност.
 
За разлика от Форн, Турул и Форкадел той не определи изрично прилагането на чл. 155 от испанската конституция - даващ възможност за прякото управление на Каталуня - като легитимно и правилно решение. Жункерас обаче констатира, че с прилагането на члена "е бил разпуснат парламентът в Каталуня" и са били свикани избори. Признава, че нито той, нито бившите министри "в момента имат някакъв изпълнителен пост", в разрез с твърденията на Пучдемон, който все още се смята за лидер на Каталуня.


"Въпреки строго политическата стойност на тази декларация е сигурно, че, изглежда, не съществува сценарий, според който разследваните да могат да осъществят дейности, свързани с повтаряне на незаконните актове в обвиненията," пише той в документ, цитиран от "Ел паис" и "Ла вангуардия".
http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/11/21/3082725_uvolneniiat_vicepremier_na_katalunia_prie_vlastta_na/
Снимка: Барселона, парк Гуел