АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Президентът Радев се срещна с българи в Париж

05 декември 2017

 

Президентът Румен Радев се срещна с представители на българската общност в Париж, където е на тридневно работно посещение, предаде БТА. Пред българите държавният глава отбеляза, че нашата емиграция в Париж е дала световни имена в областта на науката, образованието, изкуството и културата.

Нашата общност тук расте, каза Радев и благодари на сънародниците ни, че представят страната ни в такъв космополитен град. Вашите успехи - и професионални, и лични, са успехи за България, посочи президентът.

Румен Радев припомни, че най-престижните кредитни агенции са повишили отново кредитния рейтинг на страната ни преди дни. Вие обаче давате най-силното измерение на повишения кредитен рейтинг на страната ни - човешкото измерение, обърна се той към сънародниците ни и им благодари, че дават със своето лице доверието към българите и България.

Той отбеляза, че българската общност тук е активна и посочи, че само в Париж има 4 училища с над 500 ученици. Това е едно от най-важните неща, които правите - нашите деца да не забравят българското четмо и писмо, каза държавният глава. 

Всяко българско дете, независимо къде се намира, трябва да има достъп до българско училище, подчерта той и допълни, че трябва още много по-голяма активност и от нашите институции, но всъщност инициативата идва от българите, живеещи тук. 

Ценя вашите усилия за признаване на българския език като матуритетен в образователната система на Франция, каза още Румен Радев.

Той отбеляза колко е важно като българи да запазваме националната си идентичност и благодари на сънародниците ни в Париж, че създават и поддържат културни, информационни, благотворителни организации.

В лицето на президентската институция имате приятел и партньор, отворен по всяко време към вашите проблеми и планове, се обърна Радев към сънародниците ни. 

Той коментира, че България и Франция са вече стратегически партньори. Нашите отношения имат възходящо развитие, очакваме интензифициране на сътрудничеството ни в редица важни области и призовавам и за вашата подкрепа, заяви президентът. 

Автор: Мануел Насименто

http://vsichkinovini.com/article/1995188-prezidentyt-radev-se-sreshtna-s-bylgari-v-parij.html