КАЛЕЙДОСКОП

Аржентинско кино с български вкус

05 декември 2017

 

Киното на латиноамериканската страна не се нуждае от представяне. То отдавна е завоювало своето място на световните екрани. Но аржентински кинотворец с български корени - това вечее новина. Касае се за нашата сънародничка Ерика Колефф. Талантлив сценарист и режисьор, тя е от новата вълна в аржентинското кино. Въпреки младостта си, вече може да се похвали с постижения в това, на което се е посветила - седмото изкуство.
Интернет радио „Моята Бълга рия“ - радиото на българите в Аржентина, излъчващо от Буенос Айрес, представи в своята програма нашата съотечественичка. Предаването беше осъществено в рамките на кампанията "Открий български талант". Целта на тази инициатива, провеждана от Гражданската асоциация "Българите в Аржентина" е да издирва творци от български произход из Латиноамериканския континент, изявяващи се в различни области на изкуството и да ги популяризира чрез своето радио не само там, но и в България, а и навсякъде по света. Известно е, че ние - българите, сме талантлив народ, затова трябва да познаваме онова, с което можем да се гордеем.
Нашата сънародничка е родом от далечната аржентинска провинция Чако, където навремето са се установили първите български емигранти. Прадядо й - земеделец от Северна България, след години усилен труд на новата земя се замогва и едно от първите неща, което прави, е да дари школо за децата от българската колония. Днес това училище носи неговото име.
В предаването на интернет радио „Моята България“ беше включено интервю на Ерика Колефф, в което тя сподели своите творчески търсения, мечти и проекти.
В него призна, че не е лесно да се прави кино в Аржентина, където трябва да намери място сред множество вече утвърдени творци, но нейния стимул е принадлежността й към културата на нейните предци.
Един от проектите, върху който работи от известно време, е свързан с България. Сценарият на бъдещ документален филм за българските емигранти в родния й край вече е получил одобрение на Международен фестивал на документалното кино в Уругвай и подкрепа от национални филмови институции в Аржентина.
Накрая кинорежисьорката оцени подобаващо кампанията "Открий български талант". Според нея това движение ще допринесе творците с български произход да намерят своето достойно място в лоното на българската култура. И призова слушателите на единствената по рода си българска медия в Южна Америка - интернет радио „Моята България“, да подкрепят кампанията и да я разпространяват.
Информацията е изпратена от г-жа Аксиния Иванова, председател на Гражданска асоциация “Българите в Аржентина” - Буенос Айрес
Снимка: Буенос Айрес, Аржентина