АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Президентът: Всяко българче в чужбина трябва да има достъп до българско училище

30 ноември 2017

 

РУМЕН РАДЕВ СЕ СРЕЩНА С БЪЛГАРСКАТА ОБЩНОСТ В КИПЪР
 
Държавният глава Румен Радев се срещна с българската общност в Кипър, където е на официално посещение. Той заяви, че е необходимо всяко българско дете в чужбина да има достъп до българско училище. Президентът оцени високо усилията на българите, благодарение на които са отворени десет български съботно-неделни училища в Кипър, извършват се богослужения на български език в местна църква, развива се българската журналистика и е създаден български театър, съобщи БНТ.
Срещата със сънародниците се проведе в кметство Лакатамия, където по-рано Румен Радев участва в церемония по откриването на улица, носеща името на Васил Левски.
С представителите на българската общност са обсъдени теми, свързани с подобряването на възможностите за образование и интеграция на българите в чужбина и защитата на правата им както от българските, така и от чуждестранните институции.
Перспективите за кандидатстване на нашите сънародници в български университети, както и възможностите страната ни да подкрепя изкуството, науката и журналистиката, създавани от българи в чужбина са били сред акцентите в разговорите с българския държавен глава.

http://eurocom.bg/news/article/prezidentut-vsiako-bulgarche-v-chujbina-triabva-da-ima-dostup-do-bulgarsko-uchilishte