АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Електронното дистанционно гласуване

22 ноември 2017

 

 
Президентът поиска от избирателната комисия решение на проблемите около електронното дистанционно гласуване
 
Президентът Румен Радев поиска да бъдат търсени решения на редица проблеми, свързани с дистанционното електронно гласуване. Държавният глава откри 26-ата международна конференция на Асоциацията на органите за управление на избори в Европа….


"Огромна част от българските граждани напуснаха страната. Те имат проблеми да упражнят правото си по конституция на глас. Те са по всички континенти и държави, но ние като държава нямаме капацитет - финансов и като хора, да осигурим секции навсякъде. Затова усилено работим по въвеждане на електронно дистанционно гласуване", обяви Румен Радев. По думите му това обаче е свързано с много сериозни проблеми.
 
Защитена ли е тайната на вота онлайн
"На първо място това е да се даде възможност на всеки да гласува чисто технологично и технически; на второ място - да се защитят личните данни, да се защити тайната на вота, и не на последно място - да защитим сигурността и честността на този вот и да избегнем всички опасности този вот да бъде манипулиран. Това са все предизвикателства, които водят до сложни технологически решения. Ще бъда удовлетворен, ако тези проблеми се дискутират и се търси решение" каза още държавният глава. По думите му с развитието на технологиите заплахите, свързани с прозрачността и честността на изборите, са навсякъде, а организирането и провеждането на изборите е трудна задача."Няма да бъде пресилено, ако кажем, че завоеванията на съвременния свят се дължат на демократичните избори. Чрез избори - идеите се трансформират във власт, избирателите упражняват контрол, става интеграция на обществото, тъй като разпокъсаните гласове се обединяват. Демократичните избори според мен са критерии за цивилизационността на едно общество. Изключително важно е това общество да гарантира свободата на волеизлияние, да защити неговия глас и да го отчете коректно и честно", каза още Румен Радев.


Гласуване по постоянен адрес или от телефона
 
И вицепремиерът Томислав Дончев зададе няколко въпроса и обърна внимание на "сянката на съмнение", която може да споходи и машинното, и електронното гласуване. Според него електронните системи за гласуване тепърва ще воюват за своята легитимност.
 
Томислав Дончев обясни как в страната постистината е станала норма и това също е предизвикателство пред изборния процес. Той цитира Умберто Еко и каза, че "във фейсбук и академикът, и пияницата от кръчмата имат еднаква тежест на мнение".


"Доколко има смисъл да гласуваш по постоянен адрес, като технологично е възможно да гласуваш от телефона си", попита още вицепремиерът. По думите му въпросът на въпросите е може ли пряката демокрация да се проявява всеки ден.
 
Във видеообръщение еврокомисарят Мария Габриел каза: "Часовникът тихо отмерва края на изборите на хартия. Тези предимства са и предизвикателства".
Здравка Андонова
 
http://www.dnevnik.bg/politika/2017/11/09/3074499_prezidentut_poiska_ot_izbiratelnata_komisiia_reshenie/