КАЛЕЙДОСКОП

Пети фестивал на съвременното българско кино в Одеса

20 ноември 2017

 

На 1 ноември в  Деня на Народните будители в арт-центъра «Вера Холодная» на Одеската киностудия бе открит 5-тият юбилеен Фестивал на съвременото българско кино. На тържествената церемония присъстваха официални и почетни гости от Украйна и Република България. Сред тях бяха министърът на образованието и науката на България Красимир Вълчев, народният депутат на Украйна Антон Киссе, посланикът на Р България в Украйна Красимир Минчев, генералният консул на РБългария в гр. Одеса Димитър Тучков, председателят  на Държавната агенцията за българите в чужбина Петър Харлампиев и мн. др.
 
Инициатор и организатор на традиционния български кинофестивал в Одеса е българският режисьор Васил Барков – бесарабски българин, родом от с. Суворово, Измаилски район. Преди 7 години Барков издига идеята за такъв фестивал. Кинофестивалът става реалност с подкрепата на Антон Киссе, президент на Асоциацията на българите в Украйна, който осигурява провеждането му във Всеукраинския център за българска култура в гр. Одеса.
 
Фестивалът се осъществява и със съдействието и на Националния филмов център към Министерството на културата на Република България, Държавната агенция за българите в чужбина, Генералното консулство на РБългария в гр. Одеса, Асоциацията на българите в Украйна, Одеската киностудия «А. Довженко»и Всеукраинския център за бългрска култура. 
 
Целта е да се покажат на украинските зрители и българската общност  постиженията на съвременното българско кино. Публиката има възможност да опознае българската култура и живота в съвременна България. Проявата ще допринася за развитието и задълбочаването на отношенията между двете държави Украйна и България.
 
Тържественото откриване на фестивала предизвика голям интерес сред представителите на българската общност в Одеса, любителите на киното и жителите на града. Скъп гост на церемонията на откриването беше Зорница София – режисьор, сценарист и главна героиня на филма "Воевода". Именно този филм бе прожектиран при откриването на фестивала. В залата присъстваше и продуцентът на филма Петър Минчев.
 
След като приключи излъчването на лентата, зрителите имаха възможност да общуват лично с режисьора и продуцента на филма. Реакцията на публиката беше трогателна – всички изказаха благодарност със сълзи на очи и възторг от това, което видяха във филма."Воевода" разказва за ужасните факти от живота на българския народ по време на османското робство и съпротивата на хайдутите. Главната героиня е в ролята на войвода на една от хайдушките чети  в България.
 
В рамките на фестивала на съвременното българско кино, който премина във ВЦБК от 1 до 4 ноември, бяха представени още филмите: «Маймуна», «Жажда», «Всичко… почти», «Съдилището», «Летовници»            
 
Светлана Драгнева, Одеса, Украйна