КАЛЕЙДОСКОП

България на Мултикултурния фестивал в Аделаида

16 ноември 2017

 

На 5 ноември 2017 г. в столицата на щата Южна Австралия - гр. Аделаида, се проведе третото издание на Мултикултурния фестивал, в който взеха участие представители на над 75 държави. Фестивалът бе организиран за първи път през 2013 г., с цел популяризиране на културните традиции на близо 200-те общности в Южна Австралия и се превърна в най-значителното и посещавано културно събитие в щата.
Тази година България бе представена чрез колоритен щанд с български занаятчийски изделия и народни носии, фолклорни изпълнения, промоционални клипове и брошури. Координатор на нашето участие беше г-н Иван Ненов, председател на Българското Културно-просветно дружество в Аделаида, първото сдружение на българите в Австралия.
Чрез рекламни постери беше обявен подготвяният първи по рода си в Аделаида Български фестивал „Здравей”, който ще се проведе на 11 февруари 2018 г. и ще бъде съпътстван от изпълнения на фолклорна музика и народни танци, щандове с български кулинарни изделия и други атракции.  
В предшестващата Мултикултурния фестивал седмица, на 28 октомври т.г., се състоя Парад на етническите училища в Аделаида, като част от честванията по случай Деня на детето.
В събитието, открито от министъра на образованието и развитието на децата г-жа Сюзън Клоуз, се включиха над 500 ученици, пременени в национални носии, които дефилираха по централните улици на града. Състоя се концерт от 20 разнообразни музикални и танцови фолклорни изпълнения, подготвен от етническите училища.
От българска страна участваха учениците от Българското неделно училище в Аделаида „Св. Св. Кирил и Методий” и техните преподаватели.
Посолството оказа съдействие за осъществяването на българското участие в културните събития в столицата на Южна Австралия чрез предоставяне на дискове с фолклорна музика и рекламни материали за България като привлекателна туристическа и инвестиционна дестинация, както и чрез популяризирането на събитията.
Информацията е изпратена от посолството на България в Канбера