КАЛЕЙДОСКОП

Скандал с български лекари в Сърбия

15 ноември 2017

 

 
Джамбазки за задържаните лекари в Босилеград: В Брюксел ще направя сърбите луди
 
В Брюксел ще направя сърбите луди, закани се евродепутатът Ангел Джамбазки в предаването „Тази сутрин“ по bTV след случая с ареста на български медици в Босилеград.
 
В петък наши лекари бяха задържани от сръбските власти заради медицински прегледи, които извършваха в Босилеград по покана на местно дружество.
 
„Няма как този път да мине номерът с тяхната лицемерна политика – да играят на две сватби и да тъкат на два стана – пред Брюксел да имат една физиономия, а при българите да имат друга. Те ще се научат, че ще спазват всички европейски правила, ако искат да бъдат част от Европейския съюз“, заяви Джамбазки.
 
Той посочи, че ще уведоми Европейската комисия, председателя ѝ и комисаря по разширяването. „Това със сигурност ще влезе в доклада за разширение догодина“, добави той.
 
„Арестувани лекари, които извършват хуманитарна мисия – това е скандал, какъвто няма да видите в Африка дори“, възмути се гостът.
 
Според него това, че не са спазени всички правила са номера.
 
„В Босилеград няма здравна служба, има една кошара, която наричат здравна служба, и в нея няма да намерите медик – каза още евродепутатът. – Тези хора са оставени, за да бъдат изгонени от там, те са оставени да отмрат, да отживеят. Това е политика на денационализация от страна на сръбската държава, това е политика на етническо прочистване 97 години“.
Джамбазки посочи, че областният център – Враня, е на 70 км и е през две планини – Власина и Бесна Кобила, „като Бесна Кобила е близо 2000 м и през зимата е затворена непрекъснато – от края на ноември до април не се минава. Няма родилен дом, няма здравна служба, сърбите – местната и централната власт, ги притискат да напуснат региона и да го обезбългарят“.
Гостът посочи и че жителите на този район нямат нужда от български паспорти, за да могат да се лекуват в Кюстендил, който е на 30 км, както и че българската държава организира прегледи във ВМА. „Но това пак са 137 – 140 км. Сега си го представете – възрастни, болни хора, кални пътища…“
 
Помолен да коментира искането на Лютви Метан за признаване на турско малцинство у нас, Джамбазки каза: „Местан може да иска много неща, най-вече пред Гьокче (турския посланик Сюлейман Гьокче, бел. ред.) и турското посолство (…) Поведението му много напомня на ехо от поведението на Ердоган (турския президент Реджеп Тайип Ердоган, бел. ред.).
 
„В България няма национални малцинства. В България има индивидуални права, лични – всеки може да се чувства какъвто си иска и това не е повод нито за привилегия, нито за нещо друго“, заяви евродепутатът. Според него действията на Местан са, за да „подскаже на тези от Анкара, че е в тежко поведение и има нужда от подкрепа“.
 
Според него „рано или късно тези хора ще поискат автономия, рано или късно ще поискат отделяне – няма да получат нито едното, нито другото“.
 
За войнишкия паметник пред НДК и протеста на Гърция заради картата, която той държи, Джамбазки каза: „Най-обичам хора, завършили кинезитерапия и хвърляне на чук да коментират исторически карти (…) Картата е част от етническите землища, описани около Цариградската посланическа конференция веднага след жестокото потушаване на Априлското въстание (…) Гърците нямат никакво основание да се обаждат, най-малкото защото в почти всички градове в Беломорието има улица „Василий Българоубиец“. Да сте чули ние да изразяваме остър протест срещу това? Това е исторически факт – Василий е българоубиец и те го славят по някакъв начин“.
http://vevesti.bg/150152/dzhambazki-za-zadarzhanite-lekari-v-bosilegrad-takav-skandal-nyama-dori-v-afrika/