КАЛЕЙДОСКОП

"И все пак сме българи". При българите в с. Болгарка, Казахстан

14 ноември 2017

На 2 ноември т. г. от 18.00 ч. В Института за етнология и фолклористика при БАН се състоя премиерата на книгата на Юлияна Ганева – „И все пак сме българи”.  Книгата е издание на Държавната агенция за българите в чужбина. Посветена  е на живота, бита и традициите на българите в Казахстан.
 
Премиерата се организира със съдействието на Института за етнология и фолклористика при БАН и Научноизследователска работилница "Мобилност. Миграции. Култура” при ИЕФЕМ.
 
В книгата се засягат теми, свързани с пъстрия етнически състав на населението на Казахстан днес. Особен интерес предизвиква селището с име Болгарка, намиращо се в Алгински район, Актюбинска област.
 
Като изследовател, Юлиана Ганева е имала възможност дълго време да наблюдава и проучва. В село Болгарка тя е работила като учител по български език и литература.
 
На премиерата на книгата присъстваха представители от Посолството на Казахстан в Р България, Андон Дончев, председател на Комисията по политиките за българите в чужбина в НС,  проф. Николай Червенков, председател на Научното дружество на българистите в Молдова, Емил Миланов от МВнР, представители на неправителствени организации и други.
 
Вечерта бе открита от доц. Петко Христов, директор на ИЕФЕМ, домакин на събитието. От страна на Държавната агенция за българите в чужбина се изказа Коянка Димитрова, директор на дирекция „Български общности и информационна дейност”.
 
Г-жа Димитрова обърна внимание на издателските проекти на институцията. Те са важна част от цялостната дейност на агенцията. Специален акцент бе поставен върху  излязлите през последните години книги.
 
Проф. Червенков сподели пред присъстващите своите впечатления от книгата. Подчерта изключителното значение на такъв тип проучвания. Краеведските изследвания са на особена почит сред етнолозите в Република Молдова.
 
Юлияна Ганева в жива и увлекателна презентация разказа за извървяния път, докато изданието стане факт. Специална благодарност за подкрепата бе изказана на Държавната агенция за българите в чужбина.
 
В края на премиерата гостите бяха поканени да опитат козунак и тиквеник, лично приготвени от авторката на книгата по рецепти на българите в с. Болгарка, Казахстан, както и да вземат автограф от нея.