КАЛЕЙДОСКОП

България –Македония. Ново начало. Блок материали

13 ноември 2017

 

Договорът за добросъседство с Македония влиза в парламента
 
Правителството внася за ратификация в Народното събрание Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Македония, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Договорът бе подписан на 1 август т.г. в Скопие от министър-председателите на двете държави. За да влезе в сила, той трябва да бъде одобрен от парламентите на двете държави.


"Ратифицирането му е израз на желанието на България да изгради добросъседски отношения на основата на европейските ценности. Договорът ще даде осезаеми резултати върху разширяване на транспортните връзки и комуникации между двете държави, участие и усвояване на средства по регионални инфраструктурни и трансгранични проекти, както и улесняване на контактите на хората от двете страни", декларират от правителството.


Договорът стъпва върху декларацията за добросъседство, подписана през 1997 г. Най-общо казано, двете страни се договарят да си сътрудничат и да засилят контактите във всякакви сфери, и се отказват от териториални претенции. В срок най-късно до три месеца от подписването на договора двете страни трябва да създадат експертна комисия на паритетен принцип по исторически и образователни въпроси, "за да допринесе за обективното, основаващо се на автентични и основани на доказателства исторически извори за научно тълкуване на историческите събития".


Подписването на договора за Македония се разглежда като предпоставка за придвижване на кандидатския си процес за членството в НАТО и в Европейския съюз. Двата съюза изискват от кандидатките за членство да разрешат проблемите, които имат със своите съседи, за да не ги внесат в техните структури.
http://www.dnevnik.bg/politika/2017/11/07/3073442_dogovorut_za_dobrosusedstvo_s_makedoniia_vliza_v/
 
Договорихме с Македония задълбочаване на военното сътрудничество​
Два протокола за съвместно сътрудничество в сферата на отбранителната политика подписаха министрите на отбраната на България и Македония.
 
Единият от тях предвижда съвместни обучения на пилоти от военно въздушните сили на двете държави, а другият е свързан с осигуряване на лаборатории за изследвания на горивосмазочни материали и специални течности за военни цели.
Военният министър Каракачанов подчерта, че Македония е най-подготвената държава от региона за членство в НАТО и Европейския съюз и припомни, че приоритет пред българското председателство на Европейския съюз е евроинтеграцията на Западаните Балкани. 
България подкрепя членството на Македония в НАТО и в ЕС.
Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: "За нас проблем с името на Република Македония не съществува. Ние смятаме, че България има достатъчно възможности, за да се опитаме да помогнем за разрешаването на този спор, който създава съмнения дали Македония може да бъде поканена за пълноправно членство".
Радмила Шекеринска благодари за подкрепата, която България оказва на Скопие и открои конкретните сфери за отбранително сътрудничество между двете държави. 
Радмила Шекеринска - вицепремиер и министър на отбраната на Македония: "Това са обучението в областта на военната медицина, специалните сили, както и обмен на опит в сферата на отбранителните реформи и евроатлантическите интеграционни процеси".
Радмила Шекеринска покани Красимир Каракачанов на срещата на министрите на отбраната от Адриатическата харта, домакин на която ще бъде Македония.
http://news.bnt.bg/bg/a/dogovorikhme-s-makedoniya-zadlbochavane-na-otbranitelnoto-strudnichestvo

 

Каракачанов обяви, че България няма проблем с името на Македония

България няма проблем с името на Македония и още веднъж потвърждава подкрепата си за членството й в НАТО и ЕС.
Това каза заместник министър-председателят и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред колегата си - македонският вицепремиер и военен министър Радмила Шекеринска.
„Ние смятаме, че интегрирането на страните от Западните Балкани в НАТО и в ЕС е единственият начин, за това когато ние сме заедно в тези международни структури, да бъдат решени всички изкуствени или наслоени от историята проблеми и за това нашата позиция в това отношение е ясна и категорична”, каза той.
Основният приоритет на българското председателство за нашето правителство е Западните Балкани, допълни Каракачанов.
Двамата министри подписаха днес два протокола за намерение - за извършването на дейности по осигуряване на лабораторни изследвания и за развитието на сътрудничество между Военновъздушните сили на двете страни. Има други теми, по които разговаряли, а според Каракачанов с темпото, с което работят през последните няколко месеца, бързо ще успеят да подпишат и други споразумения.
"Нашата основната цел е да задълбочим сътрудничество и в областта на социалната политика, и в областта на обучението на македонски военнослужещи. И по този начин нашите европейски и НАТО-вски партньори сами ще видят, че Македония не само има доброто желание, но прави и необходимите реални стъпки за своето членство в НАТО и ЕС”, посочи той.
Българският министър припомни, че е казал в Скопие, казва го и тук: „За нас проблем с името на Република Македония не съществува”.
 „Моето посещение в България, както и посещението на г-н Каракачанов в Македония е само един в редицата от активностите за развитието на нашите двустранни отношения и за развиване на духа на добросъседството на нашите две приятелски страни”, каза Радмила Шекеринска.

 "Това е доказателство, че Договорът за добросъседство, който подписахме преди няколко месеца, не е само едно парче хартия, а платформа, на която се изгражда успешното сътрудничество на повече полета”, допълни тя.

Прочети още : 
https://www.actualno.com/politics/karakachanov-objavi-che-bylgarija-njama-problem-s-imeto-na-makedonija-news_641974.html