АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Борисов: Европредседателството ни е шанс Балканите да излязат на преден план

10 ноември 2017

 

Бойко Борисов и Жан-Клод Юнкер направиха съвместно изявление след общата среща на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и българското правителство с Колегиума на комисарите в "Берлемон" по повод на предстоящото председателство на България на Съвета на Европа през първата половина на 2018 г. и приоритетите през тези 6 месеца.


"Днес проведохме много добри дискусии по въпроси, които бяха интересни, двустранни въпроси между България и ЕС и Комисията, заяви на брифинга Юнкер, който пръв взе думата.


"Харесва ми мотото "Съдинението прави силата" - вярно е и трябва да се доказва през тези 6 месеца. България ще бъде столицата на Европа и това е уникална възможност за тази толкова красива страна и на прекрасния български народ да покаже, че българите знаят за какво става дума, когато се отнася за Европа. Европа е част от ДНК-то на България.


България от  първия ден се държи като основател на ЕС, а самите основатели на ЕС не се държат като такива.


Обсъдихме и високоскоростната железница и влакове. Онзи ден говорихме с Ципрас и Бойко за този проект и ще го подкрепим с различни средства, защото е стратегически", допълни Юнкер.


"Следващият мониторингов доклад ще бъде положителен, заяви Юнкер на въпрос за приемането ни в Шенген. Естественото място на България е в Шенгенското пространство."


На въпрос за приемането ни в Еврозоната, Юнкер обясни: "Възхищавам се на представянето и резултатите на България. В нея има бюджетен баланс и нисък публичен дълг. България е готова и ако иска, може да прилага предприсъединителната помощ, предвидена за страни, които кандидатстват за прием."


По въпроса за сигурността по границите на ЕС, която България осигерява, Юнкер беше кратък: "В момента България не потребява сигурност, а я осигурява и бих искал всички страни в региона да го правят."


"Логото "Съединението прави силата" е валидно не само за България, тове е валидно и за Европа в този момент", заяви от своя страна Борисов.


"Освен изброените приоритети, бих се спрял на няколко теми, които биха могил да прозвучат интересно, обясни той. - Западните Балкани, Брекзит. И това е рядък шанс Балканският полуостов да замени излизащата от ЕС Великобритания. Работливи народи, прекрасен регион, историческо наследство... Сега е моментът! Дълги години тази тема не беше поставяна на масата като тема. Имаме редкия шанс да придвижим региона напред. Дадох простичко решение - инфраструктурата, конкурентоспособността, връзките. Ако изградим пътищата между столиците на Балканите, това са възможности за инвестиции, движение и възможност за присъединяване."


"Благодаря, че на 17 май приеха да срещнем лидерите на Европейския съвет с лидерите на Балканите. Имаме над 260 мероприятия през тези 6 месеца и е шанс за нас да се представим добре. Не искам да пропусна и темата за газов хъб Балкан и общата енергийна политика. Много теми обсъдихме и няма нито една, по която да имаме спор."


"Трябва да направим резвизия на наличната бойна техника, да се види къде да се дислоцира тя - в зависимост дали ще се води война или не", каза Борисов по военната тема и по въпроса за възможните рискове около нашата граница. - Още в понеделник тази тема ще бъде обсъдена от нашия военен министър в Брюксел. И сега харчим много пари, но неефективно." Борисов акцентира, че трябва да се определи ясно ако има опасности - да се установи откъде ще дойдат те, за да се концентрира бойната техника и съответно да се намалят разходите.


За бъдещото ни приемане в Еврозоната Борисов обясни: "Ами - ето, председателят на Еврокомисията ни дава за пример. И след като спазваме стриктно Маастрихтските критерии, се надявам до края на годината тази тема да сме я вкарали и разгледали. Но това трябва да стане дипломатично и внимателно и сме предприели всички процедури за целта."
 

http://www.standartnews.com/balgariya-politika/borisov_evropredsedatelstvoto_ni_e_shans_balkanite_da_izlyazat_na_preden_plan_na_zhivo-364578.html