ПОСТИЖЕНИЯ

Максим Ескенази се завръща в България с нови програми

09 ноември 2017

 

Максим Ескенази заминава за Америка още през годините, когато мисли и действа за своята професионална квалификация, а не реализация.
 
Преследва целта си – да стане магистър по музика с профил дирижиране в Университета в Южна Калифорния. Университетът, според медии, е от най-престижните музикални училища в света.
 
Хоризонтът е открит – кариера на престижни музикални сцени. Отдаденост на музиката. В медии се отбелязва, че не след дълго стартираната кариера е на звезда, която е „неизменно претрупан с ангажименти както като диригент, така и като цигулар”.
 
Оттук и първата необичайна ситуация – музикантът се изявява и като диригент, и като цигулар.
В български медии се появи информация как го определят американски издания – енергичен и интелигентен,  дирижира с пълна увереност и вникване.
 
Когато в първото десетилетие на 21 век пристига в България за концертна програма, едва ли някой предполага колко често ще е през годините нататък на българска сцена.
 
Даже го питат ”Като си идваш в България вижда ли ти се променена?”. Очакванията са вероятно да сравни промени във времето от няколко години, изминали от заминаването му от тук.
 
Отговаря някак неочаквано, за някои, може би, екстравагантно. Вижда България променена. Не и по-чиста. Хората ставали все по-американизирани, което малко го дразни.
 
Пожелаваме си края на репликата за доизясняване. За средностатистическия българин и от Североизточна или Северозападна България американската мечта в контекста личен просперитет може да е и мечта, и мираж.
 
Ако става дума за сблъсъци на интерпретациите, то смисълът на Американската мечта улавяме и в желанието на индивидуалиста за пробив и бизнес, с който да просперира с години напред.
 
Ескенази обаче поглежда към духовното. Изрича и своето "раздразнение".
 
Според музиканта целият свят се американизирал, глобализирал, ставали сме едно семейство, а на него му се иска „да запазим националността, традициите”.
 
Близо сме до непремерен апостроф. Рядко е тук – и затова е в космоса. А не е редно това да изричаме и само да си го мислим за човек, отдаден на духовното.
 
Ескенази действително лети в небето, понякога, но не в преносния, а в прекия смисъл. Обича да пилотира.
Пак в медии го назовават и така: „летящият диригент”. Обичал екстремните изживявания.
 
Обича силно и родината си. А как иначе бихме си обяснили, че се завръща тук не за кратко и за някой друг концерт „плюс”, а зареден с идеи, проекти, начинания…с продължение.
 
Създаденият от Максим Ескенази фестивал „Фортисимо Фест” има вече няколко издания в България.
 
Менят се участниците, настроението и намерението - остават: повече хора да обикнат класическата музика посредством жанрово разнообразие. В концертите, които организира, звучи и класическа музика, и филмова музика.
 
Този септември фестивалът за класическа музика на открито Фортисимо Фест „Музика под звездите” отпразнува 7 години с два големи концерта в София и Пловдив.На сцената излизаха Дони, Георги Андреев, Братя Зайранови, Михаела Маринова, Невена Пейкова и актьорите Ана Пападопулу и Юлиян Вергов.
 
В концертите през 2017  се включи оркестърът на Софийска Филхармония, дирижиран от  Максим Ешкенази. Програмата предложи златна българска класика, български фолклор и, за първи път, музика от златни български филми.
 
Фортисимо фест е празник на музиката и духовното за стотици българи всяка година.
 
Вкусовете се менят, вкусовете се изграждат. Музикалната класика се преоткрива с усилията и вдъхновението на супер талантливи музиканти.
 
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”