КАЛЕЙДОСКОП

Царибродски кино и тв фестивал

07 ноември 2017

 

На 23-ти и 24-ти октомври в Димитровград ще се проведе първото издание на Царибродски кино и тв фестивал и представянето на проекта „Телевизионен сериал – поредица Нашенци“, финансиран от Министерството на външните работи на Република България и организирани от сдружение „Емблема“, Интернет Портал ФАР и Народна библиотека „Детко Петров“ от Димитровград.

 

По време на фестивала, във фоайето на библиотеката посетителите ще имат възможност да видят два епизода от сериала „Нашенци“ – продукция на Сдружение „Емблема“ и портал ФАР, както и два документални филма – „Дързостта да бъдеш пръв…” на българския режисьор Емил Михов и „Пионери на нишкия филм“ на сръбския автор Деян Дабич.

 

Очаква се гости на събитието да бъдат посланикът на Р. България в Белград Радко Влайков и вторият секретар Огнян Илиев, генералният консул в Ниш Едвин Сугарев, консулът Христо Христо и пълномощният министър на ГК Николай Колев, представители на Държавната агенция за българите в чужбина, на Националния съвет на българското национално малцинство в Сърбия, община Димитровград, град Пирот, културно-образователни институции, както и представители на Нишкия културен център, Академичния филмов център от Белград, Независимото сдружение на журналисти на Сърбия (НУНС) и Независимото журналистическо сдружение на Войводина (НДНВ), медии и многобройни гости…

 

 Проектът „Нашенци“ е ново начинание в медийната сфера, което отразява живота и ценностите на българската общност, като част от мултикултурна Сърбия и Европа като цяло, с цел популяризиране на новите медии и телевизионното изкуство сред младите хора.

 

...Двуезичната поредица обхваща десет 30-минутни епизода заснети в различни градове. Сериалът е ценен телевизионен документ и още едно изследване на Интернет Портал ФАР за живота на известни нашенци, живеещи в различни области.

 

В поредицата участват историкът д-р Ненад Стефанов, доцент в Хумболт университет в столицата на Германия; художникът Велча Велчев, който живее в Палма де Майорка (Испания); писателката Наташа Панич от Пирот; хумористът Ранко Рангелов от Скопие; актьорите Паулина Манов от Белград и Александър Алексич от Димитровград; театралният режисьор Тамара Янков от София; диригентът Иван Младенов от Манхайм (Германия) и музикантът Ненад Димитров от Белград, както и инженерът Славко Стоянов от Нови Сад.

 

Всички те са по потекло от Димитровградско (Царибродско) и като изявени личности по-най-добър начин представят родния си край в средите и държавите, където живеят.

 

ТВ сериалът „Нашенци“ бе изготвен от екипа на ФАР в състав: Петър Виденов (продуцент), журналист-редактор Мария Гоцева, журналист Александър Тодоров, журналист-водещ Дияна Йеленков, лектор-филолог Даниела Апостолов Виденов, оператор Славиша Миланов, монтаж Ивица Иванов, графичен дизайн Милана Виденов, илюстрация Виолета Коцев и техническа помощ Небойша Виденов.

 

След фестивала поредицата ще видят и зрителите на портал ФАР, а епизодите ще бъдат представени и на местните и регионални телевизии в Сърбия.

 

Благодарение на този значим проект, сдружение „Емблема“ и портал ФАР се сдобиха и с качествена телевизионна техника – камери, компютър за монтаж, микрофони и други необходими принадлежности, която в значителна степен ще подпомогне по-нататъшната работа на тази гражданска медия.

 

Като финал на проекта е учредяване на Царибродски кино и тв фестивал, с който ще започне още едно културно мероприятие в града, където в началото на ХХ век е роден световноизвестният режисьор Златан Дудов.

 

Събитието ще се проведе на 23-ти и 24-отомври от 17:00 часа във фоайето на Народна библиотека „Детко Петров“ в Димитровград с прожекции на интервюта с театралният режисьор Тамара Янков и музиканта Ненад Димитров.

http://far.rs/index.php/bg/2017/10/20/predstaviane-na-proekta-tv-serial-poredica-nashenci-i-pyrvi-caribrodski-i-tv-festival-na-23-ti-24-ti-oktomvri-v-dimitrovgrad/