КАЛЕЙДОСКОП

Санкт-Петербург. Фестивал на светлините

07 ноември 2017

 

 
През последните години администрацията на Санкт-Петербург предлага бляскави светлинни спектакли. Светлинното show наесен е бренд. Всеки път се очаква с интерес от петербуржци и гости на града.
Настоящето издание на Фестивала на светлините се състоя на 4 и 5 ноември. Предложи 3D mapping интерпретации на тема „1917” .
Интересът към авангардната естетика и новите технологии в програмите на светлинния спектакъл не е новина за Русия. Правили са го неведнъж.
Публиката очаква много стойностен културен продукт, базиращ се на новите технологии. Изненадата идва по-скоро и от размаха, и от замисъла.
През 2017 Фестивалът представя на публиката светлинно шоу от две части. Първата част е  посветена на историята и революцията в Русия, а втората – на изкуството. Проявата се разгръща преди всичко като 3D mapping show върху емблематичната сграда на Зимния дворец на Дворцовия площад.
Месец след месец се разлиства страшната година: февруарски бунтове за хляб, отричането на императора от престола, априлските тезиси на Ленин, опияняващата свобода и последващ икономически и военен крах, сетне митичния и символичен щурм на Зимния дворец… и изсипващата се пепел на предишната страна, загинала в революционния пламък, ни примомнят руски медии.
Следва втората част на спектакъла. През 2017 зрителите оценяват реализирани от mapping мейкърите от 5 различни екипа композиции по песни на Розенбаум, ДДТ, Сурганова, Баста и Борис Гребенщиков.
Изкуството носи свобода на изказа и интерпретацията, дава сила и смелост за самоизразяване и предизвиква размисъл.
Впрочем, Юрий Шевчук с ДДТ и Борис Гребенщиков с Аквариум са знакови музиканти на свободата в интерпретацията и либералната струя в изкуството в съвременна Русия. ДДТ гостува и в България в годините на демокрацията.
Двамата са признати майстори на стиха и пятата поезия още от времето на перестройката на Михаил Горбачов. По популярност не им отстъпва и Розенбаум.
В Русия пятата поезия е мейнстрийм при занимаващите се с изкуство. Не е инициатива от квартала и форма за самоизразяване на по-малко известни в национален план творци.
Фестивалът на светлината е състезание на 3D мейкърите. Всяка от песните „настройва към възторжено отношение на петербуржците към предложения мини-спектакъл”, отбелязаха и медии.
Интересът към светлинното шоу и създадения авангарден културен продукт е голям. Местните хотели в дните на реализирането му са запълнени на 95%.
 „Фестивалът е най-разпознаваемият туристически бренд на Санкт-Петербург. Хората пътуват в нашия град, за да видят фантастическия спектакъл”, отбелязва председателят на комитета по развитието на туризма в Санкт-ПетербургАндрей Мушкарев.