КАЛЕЙДОСКОП

Берлин. „Фестивал на светлините“ 2017

06 ноември 2017

 

Столицата на Германия е приказно красива! Сиянията са ту небесно сини, ту пурпурно червени... Нюанси на лилаво преливат всмарагдово зелено, златистожълто преминава в розово... Прелитат деца, пеперуди, птици, цъфтят рози и макове, звучат песни... Пространството е наситено с вълшебства и чудеса... Картините се рисуват сами... И всички ги съзерцават с широко отворени от удивление очи...

 

Дали крал Фридрих Велики би се радвал да види дворците в Берлин заляти с такава пъстрота? Не е ясно... Но днес „Фестивалът на светлините“, който се провежда в немската столица, е едно най-радостните събития.

 

Светлинният празник се състоя в Берлин за 13-ти пореден път. От 6-15 октомври 2017 г. с безброй картини и светлини са озарени общо 50 забележителности, в това число исторически места, значими улици и символи на немската столица.

 

Фестивалът се провежда под патронажа на кмета на Берлин – г-н Михаел Мюлер, а при официалното откриване на събитието на 6 октомври президентът на Германия – г-н Франк-Валтер Щайнмайер каза: „Ако Берлин засиява, то не може една от най-красивите фасади в Берлин (дворецът  „Белвю“, настоящата президентска резиденция) да липсва. 3D Videomapping е една сравнително нова форма на изкуство. Поради това съм нетърпелив какво ще видим сега. В реализацията на този проект участват творци на изкуството от цял свят - не само от Германия, САЩ и Русия. Има също и едно участие от Макао, за което много се радвам. И мисълта, която всички тези хора на изкуството са имали, е за ДЕМОКРАЦИЯТА...“

 

Пъстроцветният аудиовизуален спектакъл е една от най-големите есенни атракции в столицата на Германия и може да се наблюдава безплатно във вечерите от 6-15 октомври тази година, от 19:00-24:00 часа.

 

В подготовката и осъществяването на спектакъла участва международен екип, който интерпретира темата „Демокрация“от различни перспективи. Черно-бели ефекти се редуват с цветни, детски усмивки се преплитат с намигащи очи, грее жарко слънце – пада пухкав сняг, чуват се любими мелодии, на фасадите на сградите се изписват пожелания за мир, за свобода, за бъдещето...

 

Тази година „Фестивалът на светлините“ привличав Берлин като с магнит над 2 милиона посетители. Отразен е по целия свят с 1,8 милиарда медийни репортажа.

 

А ние..., дали ще наречем светлината „изкуство“ или изкуството „светлина“... И в двата случая е правилно. Имаме нужда и от изкуство, и от светлина, и от красота:

 

„Човек има нужда от красота, а красотата - това е изкуство.“
„Изкуството е най-ефектният начин за комуникация, която съществува.“
„Голямото изкуство не само изобразява живота, а участвайки в живота, го променя.“

 

Д-р Ваня Велкова
в. „България СЕГА“, Берлин
Снимки: Д-р Ваня Велкова

http://www.bulgariasega.com/sviat_novini/37221.html