КАЛЕЙДОСКОП

Референдум в Каталуния(4). Блок материали

26 октомври 2017

 

 

Управляващи и опозиция в Мадрид искат избори в Каталуня през януари
Управляващата в Испания Народна партия се е договорила със социалистическата опозиция, че Каталуня трябва да гласува за местен парламент през януари, съобщи испанската обществена телевизия, цитирайки представител на Социалистическата работническа партия. Очаква се подробности за вота и други мерки да бъдат обявени, след като на заседание в Мадрид кабинетът одобри стъпки за отнемане на автономията на Каталуня.


В четвъртък премиерът Мариано Рахой обяви, че заради референдума за независимост, организиран от властите в Барселона, и подписаната декларация за отделяне от Испания страната ще задейства конституционна клауза, която ѝ позволява Каталуня да мине на пряко управление до организирането на нови избори. Социалистите настояха срокът, в който ще има нов вот, да е възможно най-кратък.
 
В интервю за сутрешния блок на телевизия TVE бившият министър от социалистите Кармен Калво обясни, че възможността за избори през януари е била обсъдена от двете най-големи испански партии и че среща подкрепата им. Калво отговаря за преговорите с Рахой по въпросния член 155 от Конституцията, който дава възможността за временно отнемане на автономията.


Според Калво както Рахой, така и лидерът на социалистите Педро Санчес искат процедурата да продължи възможно най-малко и да отнеме не повече от три месеца. След интервюто говорител на правителството побърза да уточни, че е "твърде рано" да се говори за конкретна дата за избори.
 
Очаква се кабинетът да разгледа по-късно в петък ситуацията в Каталуня ден преди заседанието, на което ще се задейства чл. 155. На него няма да присъства премиерът Рахой, който участва в Европейски съвет до края на деня.


Малко преди заседанието каталунска организация, подкрепяща независимостта, обяви, че насрочва за края на седмицата протест в центъра на Мадрид с лозунга "За свободата на каталунския народ" и "Долу монархията". В Барселона пък е планирана демонстрация срещу решението на редица банки да преместят централите си извън Каталуня.
 
Източници на телевизията съобщават, че Сенатът, който трябва да одобри отнемането на автономията, ще одобри стъпката на 27 октомври.


Рахой ще има възможността да реши кога мярката влиза в сила, но тепърва ще се уточняват подробности дали каталунската полиция ще мине на пряко подчинение на Мадрид; до каква степен властта над Каталуня ще се "централизира" в ръцете на испанския кабинет; кой по закон ще има формалното право да насрочи изборите (очаква се Пучдемон да не загуби премиерския си пост до провеждането на вота, а само властовите си компетенции, а и ще остане без министри). Неизвестно е и кои функции ще може Мадрид да поеме от Пучдемон освен организацията на вота.
http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/10/20/3063095_upravliavashti_i_opoziciia_v_madrid_iskat_izbori_v/
 
Испания поиска отстраняване на Пучдемон и ограничени функции за каталунския парламент
 
Кабинетът на Испания ще поиска от Сената да отстрани каталунския лидер Карлес Пучдемон, заместника му Ориол Жункерас и другите членове на местния кабинет и ще ограничи функциите на парламента в Барселона, обяви премиерът Мариано Рахой. Той направи изявление след среща на кабинета, продължила три часа, на която беше обсъдено бъдещето на Каталуня.
 
В четвъртък премиерът Рахойобяви, че заради референдума за независимост, организиран от властите в Барселона, и подписаната декларация за отделяне от Испания страната ще задейства чл. 155 - конституционна клауза, която ѝ позволява Каталуня да мине на пряко управлениедо организирането на нови избори.
 
Администрацията на Каталуня ще продължи да функционира като нормален орган, но под напътствията на централното правителство и отговорните от различните министерства. Ще се ограничат някои функции на парламента като приемане на инициативи, които противоречат на статута на автономия, а правителството ще има право на вето.
 
"Не се прекратява автономията, нито се премахва (местното) правителство. Само се санкционират онези, които нарушават закона," каза Рахой. Той отказа да се ангажира с дата за нови избори въпреки уверенията на социалистическата опозиция, че те ще се свикат през януари: правният срок е шест месеца, а той би искал вотът да се случи по-бързо, но не и преди да "се отвори нов етап, законността да се уважава и да се възстанови благосъстоянието на хората... Моля да не напускат повече компании, да няма повече отлив на активи."


"Член 155 се използва само в изключителни случаи. Този път нямаше как да го избегнем, защото никое правителство не може да приеме да се наруши законът, да се подменя и всичко това да става, за да може някои да наложат правилата си на другите. Затова ще го задействаме."


Списъкът с конкретни мерки, въпреки отделни изтичания на информация, се смяташе за една от най-добре пазените тайни на испанския кабинет, а някои от предложенията, обсъждани от властите в Мадрид, се променяха всеки ден до заседанието. То беше насрочено в събота, за да може Рахой да участва в Европейския съвет в четвъртък и петък. Часове преди заседанието в. "Вангуардия" писа, че планът на Мадрид включва поемане на контрол върху финансите, полицията и обществените медии. Представител на централните власти ще изпълнява задълженията на Пучдемон и екипа му от съветници.
 
Премиерът на Каталуня Карлес Пучдемон беше в централата на местните власти в Барселона по време на заседанието.
 
"Имам впечатлението, че някои искаха да се стигне дотук"
"Правителството се беше поставило извън закона въпреки препоръките на Конституционния съд... и проведе референдума, както всички знаят, без никаква демократична гаранция. Кулминацията беше на 10 октомври, когато се приеха решенията (за независимост," каза Рахой. Той припомни, че Пучдемон не е обяснил дали е обявена независимостта или не и го упрекна, че всъщност не е искал диалог и е отхвърлял всички предложения, отправени преди допитването. Барселона твърди, че Мадрид е блокирал всички нейни опити за диалог. "Единственото, което направи, беше да престъпи закона и да въведе паралелна законност. И диалогът, за който говореше, не се практивуваше в парламента в Каталуня. Диалогът извън закона не е демократичен."
 
"Оставам с впечатлението, че някои искаха да се стигне дотук - да задействам член 155. Няма да го твърдя категорично, но имам това впечатление. Защото не можеше да стане по-лошо." Премиерът предупреди, че противно на уверенията на местните власти Каталуня автоматично ще напусне и Европейския съюз, и Световната търговска организация, ако стане независима, а дължи на търговията и туризма (включително в Евросъюза) около една трета от брутния си вътрешен продукт.

На продължителното заседание на кабинета министрите казаха, че мерките се налагат заради "неподчинението" на Барселона, а според технически документ, видян от няколко испански издания, целта е "да се гарантират и защитят свободата, сигурността и многообразието", както и "институционалния неутралитет". Казва се още, че хипотетично независима Каталуня би загубила "от 25 до 30 процента" от богатството си.
 
По време на срещата на правителството бяха използвани и заложените в документа фрази, че "висшите правителствени и парламентарни" институции на Каталуня са виновни за "ясно изявено и умишлено неизпълнение (на законови норми) чрез задействане на процес на отделяне" от Испания. В текста се говори още за "бунтовно, системно и съзнателно неподчинение"въпреки разпоредбите на Конституционния съд и "отхвърляне на закона".
 
Прякото управление започва на 28 октомври. След приемането от кабинета мерките ще се изпратят в парламента. Сенатът, който трябва да одобри отнемането на автономията, ще одобри стъпката на 27 октомври. Във вторник Пучдемон ще трябва да се яви пред комисия в Сената и да ѝ обясни действията си от последните седмици. Ако в петък мерките бъдат одобрени на заседание на Сената, влизат в сила в събота.
 
Немощта на държавния апарат
 
В петък представители на Мадрид заявиха, цитирани от "Ел паис", че са притеснени от възможността за реално въздействие и степента, в която могат да се намесят в Каталуня - "държавният" апарат в автономната област се е свил драстично за последните 11 години с общо 5000 души, докато "автономният" се е увеличил с приблизително толкова. Така например в момента едва 9% от публичната администрация в Каталуня работи за "националните" власти. Автономната администрация се състои от малко над 167 000 души, докато местната - от 84 450. Обратно, служителите, които работят пряко за Мадрид, са почти 26 000. В останалите провинции този дял е 15-16% от всички чиновници, единствено в Страната на баските е около 10 на сто. За сравнение в Андалусия, най-голямата испанска провинция, делът е 19%.
 
Затова властите в Мадрид не знаят дали ще имат административния капацитет да поемат контрола на част от секторите, които досега Каталуня е използвала автономно. "Проблемът е, че в продължение на много време някои работеха, за да премахнат структурите на държавата в Каталуня," казва вицепремиерът и вътрешен министър на Испания Сорая Саенс де Сантамария.
 
Нагласите в Каталуня
 
"Нищо декларация за независимост, нито член 155" - така обобщава испанският в. "Ел периодико" нагласите в автономната област за това какво трябва да се направи, за да се разреши кризата. Според проучване на каталунския Кабинет за социалния изследвания и обществено мнение 68.6% от респондентите в Каталуня смятат, че трябва се свикат нови избори, за да се реши проблемът. Тази възможност се отхвърля само от 27.4 на сто от запитаните.
 
Привържениците на независимостта са разделени, с крехко мнозинство (48%) за предпочитащите нови избори и 47%, които смятат, че вотът не бива да се състои. Малко по-голямо е предимството (55.6%) на онези каталунци, които не смятат, че референдумът оправдава едностранното обявяване на независимост, докато 40% смятат, че той е достатъчно основание. Това включва повечето противници и един от всеки десет привърженици на отделянето.
 
В средата на седмицата източници от правителството казаха за няколко испански медии, че Мадрид има готовност да размисли за чл. 155, ако властите в Барселона решат да насрочат избори.
http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/10/21/3063533_ispaniia_poiska_otstraniavane_na_puchdemon_i/

 
 
Пучдемон обяви за незаконно замразяването на автономията на Каталуня

 
 
Регионалният премиер на Каталуня Карлес Пучдемон обяви тази вечер за незаконно решението на централното правителство в Мадрид да замрази автономията на Каталуня и предупреди, че каталунците не могат да го приемат, предаде агенция "Ройтерс". Той поиска местният парламент да се събере, за да обсъди действията на премиера Мариано Рахой преди те да влязат в сила следващия петък.
 
В реч, предавана по телевизията, Пучдемон обвини централната власт, че е нанесла"най-тежкия удар срещу институциите и хората в Каталуня от времето на ген. Франко насам". Той ги нарече "атака срещу демокрацията".


Близо половин милион на протест в Барселона
 
По-рано тази вечер около 450 хил. демонстранти, по данни на общинската полиция, излязоха в центъра на Барселона на протест срещу решението на Мадрид да задейства член 155 от испанската конституция и с искане да бъдат освободени от ареста Жорди Санчес и Жорди Куишарт - лидери на организацията Национална каталунска асамблея и Омниум културал.
 
Демонстрантите бяха два пъти повече в сравнение с вторник вечер, когато 200 хил. души излязоха на улицата да протестират срещу арестуването на двама каталунски лидери
 
Към протестната акция се присъединиха Карлес Пучдемон, неговият заместник Ориол Жункерас и други членове на регионалното правителство.
 
Демонстрантите носеха "естелада" - неофициалното знаме на Каталуния, което е символ на привържениците на независимостта. Те скандираха "Права, самоуправление и свобода за двамата Жорди".
http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/10/21/3063712_puchdemon_obiavi_za_nezakonno_zamraziavaneto_na/