КАЛЕЙДОСКОП

Бизнесът в България очаква работници от Украйна и Молдова

25 октомври 2017

 

 
Бизнесът в България е готов да приеме кадри от общностите ни в Молдова и Украйна
Бизнесът в България е готов да приеме кадри от общностите ни в Молдова и Украйна. Това заяви бизнесменът и председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм Стефан Шарлопов по време на дискусия в рамките на Тринадесетата световна среща на българските медии, която БТА и АБМС организират в молдовската столица Кишинев.
По думите на Шарлопов в България има парадокс - има 5 процента безработица, а в същото време липсва работна ръка. Той отбеляза, че туризмът у нас не е сезонен, а целогодишен бизнес. Говорейки за голяма българска общност зад граница и техните трудности тук, защо у нас да не работят тези хора с български корени. Те могат да получат прилични възнаграждения и уважение от страна на работодателите, посочи Шарлопов. Той добави, че България има нужда от кинезитерапевти, физиотерапевти, готвачи, сервитьори, строителни работници и др. Ние сме място, където нашите сънародници извън граница биха могли да намерят препитание, образование, развитие и щастие, отбеляза той.

Председателят на Съвета на ректорите и ректор на МГУ "Св. Иван Рилски" Любен Тотев посочи, че на световната среща на медиите в Молдова участват седем ректори с идеята да покажат, че не им е безразлично какво се случва с българските общности зад граница. В България има демографски срив, а тези, които се обучават тук, имат нужда от нашата подкрепа. Подписването на споразумението вчера между Русенския, Великотърновския и Тараклийския университети ще даде възможност за още по-голяма помощ от наша страна. Ние ще се постараем да бъдем максимално полезни, добави Тотев.
Генералният директор на БТА Максим Минчев посочи, че през последните години се наблюдава голям приток на хора от Бесарабия, които идват у нас, за да учат, като много от тях остават в страната ни. Факт е, че и за трудовия пазар в България, и за кадрите в нашата страна има голямо значение притокът на свежа кръв от тези изконни наши територии, добави Минчев. Той отбеляза, че повечето хора от Бесарабия, които взимат български паспорти, го правят, за да ги ползват в България, а не за да ходят в Европа. 
В лицето на Държавната агенция за българите в чужбина нейният председател Петър Харалампиев заяви, че медиите и българите зад граница имат партньор и приятел, който е готов да приеме и подкрепи всяка полезна идея.
Епископ Сионий, игумен на Троянския манастир, разказа свой спомен отпреди 20 години, когато е посетил Одеса и Духовната семинария там. Той отбеляза впечатленията си за всеотдайността, достойнството и добродетелността на бесарабските българи. 
Тринадесетата световна среща на българските медии се осъществява с подкрепата на "Софарма", "Хювефарма", "Дънди Прешъс Металс", "Аурубис България".
Десимира Миткова, БТА/
http://www.abma.bg/index.php/novini-17/item/6171-%D0%