ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Те са! Финалистите в 10-то издание на конкурса "Мениджър на годината"

24 октомври 2017

 

 
Финалистите в десетото издание на "Мениджър на годината" - от ляво надясно: Пламен Цеков, съосновател и изпълнителен директор на „Скейл Фокус“ АД, арх.Пламен Мирянов, собственик и председател на съвета на директорите на „АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ” АД, Дарина Стоянова, изпълнителен директор на „Престиж-96“ АД,Красимир Николов, старши вицепрезидент за Централна и Източна Европа във FOX Networks Group,Елена Дречева-Владимирова, изпълнителен директор на „Коника Минолта Бизнес Солюшънс България“ ЕООД,Илия Гърков, вицепрезидент на „Дънди Прешъс Металс Канада“ и изпълнителен директор за България,Цветелина Николова, управляващ директор на „Катаржина Естейт“, „Белица Уайнъри“, „Кончерто Уайнъри“ и „Платинум Брандс“, Ивайло Славов, основател и изпълнителен директор на BULPROS, Ерик де Кандидо, управляващ директор на IMI България.
Снимки: Дияна Георгиева и Юлиян Донов
 
Десетте финалисти в десетото юбилейно издание на конкурса "Мениджър на годината", организиран от списание "Мениджър", бяха обявени на официална пресконференция днес в столичния ресторант Тhe View.
 
Те управляват едни от най-големите и авторитетни компании в страната и са извоювали с постиженията си място в българския и европейски бизнес елит.
 
В десетката на конкурса тази година влизат три дами: Дарина Стоянова, изпълнителен директор на „Престиж-96“ АД, Елена Дречева изпълнителен директор на „Коника Минолта България“ и Цветелина Николова, управляващ директор на „Катаржина Естейт“, „Белица Уайнъри“, „Кончерто Уайнъри“ и „Платинум Брандс“ .
 
Наред с тях, на финалната права в надпреварата за титлата „Мениджър на годината 2017" отиват още:  Ерик де Кандидо, управляващ директор на IMI България; Ивайло Славов, основател и изпълнителен директор на BULPROS; Илия Гърков, вицепрезидент на „Дънди Прешъс Металс Канада“ и изпълнителен директор за България; Красимир Николов , старши вицепрезидент за Централна и Източна Европа във FOX Networks Group; Пламен Мирянов, собственик и председател на съвета на директорите на „АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ” АД; Пламен Цеков , съосновател и изпълнителен директор на „Скейл Фокус“ АД; Тим Курт, изпълнителен директор и вицепрезидент на „Аурубис България“ АД.
 
Най-добрият мениджър на България за 2017 г. ще бъде обявен на знакова за страната ни дата - 10 ноември, на тържествена церемония в Софийската национална опера и балет, съобщи Максим Майер, редакционен директор на сп. „Мениджър", който преди товя обяви имената на финалистите. Победителят в конкурса ще бъде излъчен от десетимата финалисти, а името му ще стане известно на сцената на заключителната церемония, напомни той.
 
С 35% повече са участниците в конкурса "Мениджър на годината" в сравнение с миналата, съобщи Силвия Пенева, управляващ съдружник в консултантската компания Делойт България, провеждаща селекцията и оценката на кандидатите в три етапа, по безпристрастна методология, създадена специално за надпреварата. Нов елемент тази година е, че участниците трябва да покажат как приоритизират в няколко, отговарящи на съвременното развитие на бизнеса корпоративни управленски практики и практики при управление на човешките ресурси като: Организационно развитие; Управление на човешкия капитал; Развитие на продукти и услуги, иновации; Развитие на пазара; Оптимизация на процеси, внедряване на добри управленски практики и стандарти; Информационна и кибер-сигурност; Внедряване на нови технологии, внедряване на ERP, CRM, BI; Управление на инфраструктурата, работната среда, здравето и безопасността при работа; Устойчиво развитие, поясни Силвия Пенева. Тя открои като тенденция увеличаването на броя на компаниите от високите и информационните технологии - тази година почти 20% от участниците са от тези сектори. Увеличава се и броят на компаниите от секторите автомобилна индустрия и технологии за нея и машиностроене. Тези две индустрии сумарно представляват тази година над 10% от участниците.
 
Тази година чужденците сред десетимата финалисти са двама. В Топ 10 отново има и своеобразен рекордьор – Цветелина Николова, която за трети път се класира сред финалистите.
 
Представяме ви (по азбучен ред) финалистите в 10-то издание на конкурса „Мениджър на годината" - най-престижното и единствено по рода си състезание за висши постижения в бизнес лидерството.
 
Дарина Стоянова, изпълнителен директор на „Престиж-96“ АД
Дарина Стоянова е начело на „Престиж-96“ от края на  2014 г. Под нейно ръководство компанията се превръща в производител номер едно по дял в продажбите в стойност във всяка една от категориите на пазара в България, в които оперира. Постига 20% ръст на продажбите, над 55% ръст на EBITDA през 2016 спрямо 2014 г. и разширява дейността на компанията в нови пазарни категории и международни пазари.
Преди „Престиж“ Дарина работи повече от 14 години за гиганта Henkel, 9 от които като президент на „Хенкел България“. Член е на управителния съвет на Съвета на жените в бизнеса в България. Основател е на инициативата "Училище за лидери: Вдъхнови (се)!", чиято цел е да подпомага личностното развитие и кариерното насочване на ученици.
 
 
Елена Дречева-Владимирова, изпълнителен директор на „Коника Минолта Бизнес Солюшънс България“ ЕООД
През 2005 г. Елена Дречева става първият служител на българското дружество на японската Konica Minolta – глобален бранд за иновативни бизнес и ИТ решения. Професионалната й кариера в сферата на ИТ сектора продължава вече 19 години. Следва стопанско управление и международни отношения в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Има множество сертификати за продажба, маркетинг и управление на проекти. През 2006 г. е отличена за „Най-млада жена предприемач“ от Министерството на труда и социалната политика.
 
Ерик де Кандидо, управляващ директор на IMI България
Ерик де Кандидо управлява „Интегрейтид Микро-Електроникс България“ ЕООД, поддоставчик на електронни компоненти, шприцоване на пластмаса, автоматизация и подготовка на кабелни снопове с два завода в Ботевград и дизайнерски център в София. Компанията е част от структурата на глобалната Integrated Micro-Electronics, Inc, която притежава 15 производствени звена, разположени във Филипините, Китай, Сингапур, САЩ, Мексико, България и Чехия.
Де Кандидо не е чужд на българския бизнес. Изкарва 9 години в EPIQ, като преди това 10 години работи за различни заводи на Valeo в Полша, Франция, Иран и Мароко. Кариерното му развитие е главно в автомобилната индустрия. Завършил е инженерство със специализация по производствени системи, както и Висшето училище по електроника и електротехника в Амиен, Франция.
 
Ивайло Славов, основател и изпълнителен директор на BULPROS
Лидерът на една от най-бързо растящите български софтуерни компании има повече от 20 години международен опит в областта на информационните технологии, финансовите услуги, аутсорсинга и човешките ресурси. Ивайло Славов ръководи банковия бизнес в отдел „Централноевропейски финансови услуги“ на Unysis. В Microsoft Германия оглавява бизнес направленията „Финансови услуги“ и „Производство“, а в Comparex (PC Ware) е пряко отговорен за управлението на бизнес линията „Професионални услуги“ в регион Европа, Близък изток и Африка. Заема позициите директор услуги в Аdecco за Източна Европа и Балканите, както и изпълнителен директор на Adecco България. Има магистърска степен по международна бизнес администрация и бакалавърска степен по международни отношения от УНСС. Дипломиран икономист от университета „Гьоте“ във Франкфурт.
 
Илия Гърков, вицепрезидент на „Дънди Прешъс Металс Канада“ и изпълнителен директор за България
Д-р инж. Илия Гърков ръководи дейностите на дружествата „Дънди Прешъс Металс Челопеч" ЕАД и „Дънди Прешъс Металс Крумовград" ЕАД. По образование е минен инженер. Притежава магистърска и докторска степен от Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски", София. Посвещава кариерата си на добивната индустрия, като 25-годишния си опит придобива в България, Австралия и Армения. Стартира в рудник „Стефан Стефанов“, ГОРУБСО – Златоград, и работи последователно в рудник „Елаците“ и "Челопеч". Има сертификат и диплома по мениджмънт от Свободния университет във Великобритания и магистърска степен по програмата "Мениджмънт за организационно съвършенство" на Нов български университет. Изиграва ключова роля за реализацията на редица важни промени и подобряването на ефективността на добива в дружествата на „Дънди Прешъс Металс“ както в Челопеч, така и в Армения.
 
 
Красимир Николов, старши вицепрезидент за Централна и Източна Европа във FOX Networks Group
Вече 12 години Красимир Николов участва в налагането на FOX Networks Group Bulgaria като медийна група, която разпространява нишовите телевизионни канали FOX, 24KITCHEN, SKY News, Nat Geo Wild, National Geographic и др. Първоначално като финансов директор, а по-късно като управляващ директор за България, Балканите и още 19 страни от Централна и Източна Европа, Николов успява да превърне офиса в София в регионален хъб за програмиране, техническо обезпечаване на разпространението на каналите и финансов контрол. Днес FOX Networks Group е една от най-бързо развиващите се медийни групи в България с над 5% пазарен дял. През 2015 г. той поема управлението на бизнеса и на територията на бившите съветски републики.
Кариерното развитие на Красимир Николов минава през отговорни финансови позиции в „Делойт България“, Би Ти Ви и „Петрол“ АД. Магистър по финанси с квалификация Cable Executive Management Program на Harvard Business School.
 
Пламен Мирянов, собственик и председател на съвета на директорите на „АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ” АД
Арх. Пламен Мирянов е създател, собственик и председател на съвета на директорите на „АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ” АД – строително-инвестиционна компания с 24-годишна история в проектирането, инвестирането и строителството. Компанията има 65 завършени жилищни сгради и комплекси в столицата. Като син на професор по архитектура той завършва Университета по архитектура, строителство и геодезия в София със специалност „Архитектура” и „Жилищни сгради и комплекси”. Притежава магистърска степен по бизнес администрация към „ИНТЕГРА” - Канада, сертификати по финанси, финансови инструменти и системи за финансиране на бизнес с недвижими имоти, маркетинг и управление на процеса, бизнес етика и социална ангажираност на организацията, организация на структурите на управление на акционерни дружества. Арх. Мирянов има редица специализации за подготовка на мениджъри и лидери, управление на кадри, организиране и структуриране на средни и големи бизнес организации и програмен курс за изграждане на лидерите на средни и големи предприятия.
 
Пламен Цеков, съосновател и изпълнителен директор на „Скейл Фокус“ АД
За пет години управляваната от Пламен Цеков софтуерна компания „Скейл Фокус“ завършва над 120 проекта за клиенти от 24 държави по света и е носител на повече от 50 национални и международни отличия. Компанията има офиси в София, Лондон, Пловдив, Мюнхен, Цюрих и Вашингтон. Цеков има над 15 години опит в ИТ индустрията и позиционирането на българския талант на пазара на софтуерни и аутсорсинг услуги. Член е на борда на Българската аутсорсинг асоциация.
 
Тим Курт, изпълнителен директор и вицепрезидент на „Аурубис България“ АД
Тим Курт е начело на „Аурубис България“ от 2014 г. Дружеството е лидер в производството на катодна и анодна мед в региона и един от водещите износители у нас. Кариерата му в концерна започва през 2006 г. като вицепрезидент „Корпоративна логистика“. В периода 2009-2013 г. заема и функцията на мениджър “Иновации” на концерна, където участва в реализацията на множество проекти и в България.
Курт е роден в Бремен, Германия. Специалист по логистика от Университета по приложни науки в град Фрийдберг, Германия. Започва кариерата си в Unilever като ръководител “Износ”, след което оглавява отдел „Логистика“ за брандовете Milupa и Pulmoll. От 2004 до 2006 г. живее и работи в Полша, като заема позицията директор “Верига доставки”. 
 
Цветелина Николова, управляващ директор на „Катаржина Естейт“, „Белица Уайнъри“, „Кончерто Уайнъри“ и „Платинум Брандс“
Цветелина Николова ръководи бизнеса на винарските изби „Катаржина Естейт“, „Белица Уайнъри“, „Кончерто Уайнъри“, както и на дистрибуторската компания за вина и високоалкохолни напитки „Платинум Брандс“. Стартира кариерата си през 2001 г. в Red Bull България, след което работи в „Белведере България“, където достига до позицията управител на холдинга. Цветелина Николова е бакалавър по политология на френски език и магистър по международни икономически отношения от УНСС. Завършва най-престижния международен институт по винарство International Organization of Vine and Wine с две международни дипломи. Мениджърските качества на Цветелина Николова са признати неколкократно от местни бизнес форуми и издания. Два пъти е сред десетте финалисти в конкурса „Мениджър на годината“ - през 2015 и 2016 г.
http://www.manager.bg/blgariya