КАЛЕЙДОСКОП

Одеса. Поддържането на връзката с българите, живеещи в чужбина

23 октомври 2017

 

Председателят на НС Димитър Главчев в Украйна: Поддържането на връзката с българите, живеещи в чужбина, и защитата на техните интереси е сред приоритетите на Народното събрание.

Одеса. Поддържането на връзката с българите, живеещи в чужбина, и защитата на техните интереси е сред приоритетите на Народното събрание, заяви председателят на Народното събрание Димитър Главчев на срещата си с българската общност във Всеукраинския център за българска култура в Одеса. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.
Българска парламентарна делегация, водена от председателя на парламента, беше на двудневно посещение в Украйна. В състава на делегацията бяха заместник-председателят на парламента Цвета Караянчева, председателят на Групата за приятелство България – Украйна Милен Михов, нейният заместник-председател Георги Йорданов и народният представител Ахмед Ахмедов.
Димитър Главчев подчерта, че българската общност играе ролята на мост във взаимоотношенията между двата народа и съдейства за активизиране на връзките между двете страни в различни области. Можем да отбележим с гордост, че украинските граждани с български произход са носители на много от най-добрите качества на българската нация, посочи той. Председателят на парламента отбеляза, че, като лоялни граждани на Украйна, те запазват чувствата си към своята прародина и желаят да съхранят и българските традиции, език и идентичност. Затова за нас добруването на тези хора е особено важно, добави той. Димитър Главчев изрази надежда за открито обсъждане на проблемите и взаимното им решаване с украинските власти, с които според него е изградено добро ниво на взаимодействие.
Убедени сме, че продължаването на политиката на съхраняване на традициите, езика, културата и обичаите на българските общности в Украйна, в съответствие с нейната Конституция и международните й ангажименти, е най-добрата гаранция, че сънародниците ни и занапред ще бъдат мост на сътрудничество на страната с България и ЕС, както и фактор за осъществяване на нейната европейска перспектива, посочи Димитър Главчев. Той сподели своята загриженост във връзка с приемането на новия закон, който според България създава риск от засягане на правата на над 200 – хилядното българското национално малцинство в Украйна, ако промените в програмите за образованието за по-широкото изучаване на украински език бъдат осъществени за сметка на изучаването на майчин език. От срещите ни в Украйна и от украинското посолство в София получихме уверения, че тези нововъведения няма да доведат до ограничаване на правото на българското национално малцинство да се обучава на майчин език, добави Димитър Главчев.
 
Източник: focus-news.net
http://novini247.com/novini/odesa-poddarjaneto-na-vrazkata-s-balgarite-jiveeshti-v-chujbina-i_220580.html