КАЛЕЙДОСКОП

Референдум в Каталуния(3). Блок материали

19 октомври 2017

 

Испания предупреди за икономически спад заради каталунската криза
 
Испания предупреди, че може да намали прогнозата си за икономическия растеж за следващата година, ако кризата с Каталуния продължи, информира АФП.
Централното правителство даде няколкодневен ултиматум на каталунския лидер Карлес Пучдемон да изостави плановете за независимост на богатия регион. Ако местното правителство не изпълни исканията до следващия четвъртък, Мадрид може да предприеме безпрецедентни конституционни мерки и да поеме контрол над региона.
По-рано днес съюзници на Пучдемон го призоваха да обяви Каталуния за независима република.
"Ако няма бързо решение, ние ще трябва да намалим икономическата прогноза за 2018 г.", предупреди вицепремиерът на Испания Сорая де Сантамария.
Но на фона на това няколко големи компании обявиха, че напускат Каталуния, което засилва икономическия натиск върху региона, който представлява 19% от БВП на Испания.
Рейтинговата агенция Standard and Poor's заяви, че икономиката на Каталуния е пред риск да изпадне в рецесия, ако кризата се удължи.
Сантамария обвини Пучдемон, че "сериозно вреди на икономическата стабилност на Каталуния".
Според всекидневника El Confidencial организаторите на ежегодния Световен мобилен конгрес в Барселона обмислят да отложат заплануваното за февруари 2018 г. изложение и дори да го преместят от града.
https://news.bg/world/ispaniya-predupredi-za-ikonomicheski-spad-zaradi-katalunskata-kriza.html

 

 

 
 
Испания поема контрол над Каталуния при двусмислен отговор
 
Испанското правителство ще поеме контрол над Каталуния, ако регионалният лидер Карлес Пучдемон даде двусмислен отговор на въпроса на Мадрид дали е обявил независимост от Испания.
Това предупреди испанският вътрешен министър, цитиран от Ройтерс.
В началото на седмицата каталунският лидер обяви, че ще отложи официалното провъзгласяване на независимост с "няколко седмици", за да даде възможност да започнат преговори с Мадрид.
Премиерът на Испания Мариано Рахой даде ултиматум на Пучдемон до понеделник да изясни позицията и след това до четвъртък да промени решението си, ако продължава да настоява за независимост. Рахой заплаши да отнеме автономията на Каталуния, ако изберат независимост.
"Отговорът не трябва да бъде двусмислен. Той трябва да каже "да" или "не", подчерта испанският силов министър Игнасио Зойдо пред радио Cope.
"Ако отговорът е двусмислен, това означава, че той не иска диалог и така испанското правителство ще трябва да предприеме действия", добави още той.
Пучдемон, който провежда консултации с местните партии, за да подготви отговора си, е изправен пред сериозна дилема.
Ако той провъзгласи Каталуния за независима република, централното правителство ще предприеме действия. Ако реши да не обяви независимост, крайнолевият блок "Кандидати за народно единство" (CUP) може да оттегли подкрепата си от правителството на малцинството.
Вчера блокът призова Пучдемон да обяви независимост.
https://news.bg/world/ispaniya-poema-kontrol-nad-kataluniya-pri-dvusmislen-otgovor.html

 

 

 
Каталунският лидер не дава ясен отговор на Рахой дали е обявил независимост
Каталунският лидер Карлес Пучдемон не изяснява в отговора си до премиера Мариано Рахой дали той е обявил независимост на богатия регион от Мадрид.
Това пише испанският вестник "Паис", позовавайки се на Радио Каталуния и RAC1.
Днес властите в автономния регион Каталуния трябва да съобщят на Испания дали обявяват независимост. Крайният срок изтича тази сутрин. Испанското правителство ще поеме контрол над Каталуния, ако регионалният лидер Карлес Пучдемон даде двусмислен отговор на въпроса.
В началото на миналата седмица каталунският лидер обяви, че ще отложи официалното провъзгласяване на независимост с "няколко седмици", за да даде възможност да започнат преговори с Мадрид.
Премиерът на Испания Мариано Рахой даде ултиматум на Пучдемон до понеделник да изясни позицията и след това до четвъртък да промени решението си, ако продължава да настоява за независимост. Рахой заплаши да отнеме автономията на Каталуния, ако изберат независимост.
В писмо до Рахой Пучдемон призовава за прекратяване на "репресиите срещу каталунския народ" и призовава за организиране на среща за постигане на споразумение.
Пучдемон отбелязва, че Мадрид и Каталуния трябва да започнат диалог през следващите два месеца, но е готов още сега да се срещне с испанския премиер.
Той защитава пътя към диалог и решението си да "забави" провъзгласяването на независимост, за да даде възможност през следващите "два месеца" да започне процес в опит да се постигне споразумение с централната власт.
В писмото той отправя две предложения - спиране на "репресиите" срещу каталунските граждани и правителството (има предвид стотиците ранени по време на референдума на 1 октомври - б.р.) и "откровен диалог" с Рахой, включително провеждане на среща за постигане на първи споразумения.
С помирителен тон Пучдемон пише в писмото си, че "ситуацията, в която живеем, е толкова важна, че се изискват политически отговори и решения". Той припомня предложението си от 10 октомври за "откровен диалог".
Не го правя като демонстриране на слабост, а като честно предложение за намиране на решение в отношенията между испанската държава и Каталуния, които са блокирани от много години, изтъква той.
Каталунският лидер също настоява Рахой да спре преследването на шефовете на местната полиция.
Карлес Пучдемон защити резултатите от референдума, пояснявайки, че мнозинството от гласувалите са подкрепили отделянето от Испания. Той призова националната полиция да се изтегли от Каталуния.
https://news.bg/world/katalunskiyat-lider-ne-dava-yasen-otgovor-na-rahoy-dali-e-obyavil-nezavisimost.html

 

 

 
Каталуния отново не внесе яснота дали обявява независимост, или не
Два часа преди крайния срок, даден от испанското правителство, каталунският лидер Пучдемон отново призова за диалог
 
Каталуния още веднъж не успя да внесе яснота за това дали регионът официално обявява независимост, или не, връщайки топката обратно в полето на испанското правителство, съобщава CNBC.
Мадрид даде краен срок до 7:00 ч. българско време в понеделник за официален отговор от Каталуния, надявайки се да получи по-официални намерения за това дали иска да се отдели от Испания, или не. Писмото от каталунския лидер Карлес Пучдемон, получено два часа преди крайния срок обаче, не потвърждава по никакъв начин решението на Каталуния.
Писмото потвърждава предложението на Пучдемон за среща с министър-председателя Мариано Рахой възможно най-скоро, за да се обсъди ситуацията в Каталуния, и иска този диалог да се случи през следващите два месеца, предава Ройтерс.
„Над два милиона каталунци дадоха на регионалното правителство демократичен мандат да обяви независимост“, казва Пучдемон в писмото. „Нашето предложение за диалог е искрено въпреки всичко, което се случи, но логично то е несъвместимо с актуалната среда на нарастващите репресии и заплахи“.
Първоначалното искане за яснота бе поискано от Рахой миналата седмица, след като Пучдемон във вторник направи двусмислено изявление, в което сякаш обявяваше независимост, преди да отхвърли тази идея, призовавайки за диалог с Мадрид.
Как испанското правителство ще реагира на отказа на Каталуния да обяви позицията си, не е ясно. В предишните пъти то отказа да започне разговори, преди Каталуния ясно да представи намеренията си.
Миналата седмица Рахой каза на Пучдемон, че ако наистина обяви независимост в понеделник, ще има три дни да се откаже от това си решение.
Последното изявление от Каталуния очевидно още повече усложнява ситуацията и отговорът на Испания ще бъде внимателно следен.
http://www.investor.bg/evropa/334/a/kataluniia-otnovo-ne-vnese-iasnota-dali-obiaviava-nezavisimost-ili-ne-248491/

 

 

 
Барселона обяви, че "няма отношения" с Мадрид след ареста на каталунски активисти
 
В момента не се осъществяват никакви официални контакти между правителствата в Мадрид и Барселона освен размяна на лични съобщения на съветници. Това обяви пред "Радио Каталуня" говорителят на местните власти в Барселона Жорди Турул, цитиран от в. "Вангуардия".


Турул коментира напрежението между политиците в двата града часове след като испанската полиция арестува двама активисти, подкрепящи независимостта.


Жорди Санчес и Жорди Кишар ще останат в затвора до началото на процес по обвинения в подбудителство към бунт съгласно искането на съда. Според магистратите те са действали в рамките на "организирана група... за постигане на независимостта на Каталуня отвъд правните пътища и в разрез с останалата част от Испания в рамките на процес, който все още продължава".


Арестът е необходим заради риска да избягат от страната, казаха съдиите. Двамата оглавяват съответно Каталунската национална асамблея и "Омниум" - две неправителствени организации, чиято кауза е независимостта на Каталуня.
 
Задържането им отприщи политическа буря в Барселона. Испанският министър на правосъдието Рафаел Катала обаче съобщи, че арестът им е "съдебен, а не политически" въпрос. "Те не са политически затворници, защото вчерашното отсъждане беше заради извършено престъплние", каза той пред репортери в Мадрид.
 
Според Турул с решението за задържането "взривило с динамит" опитите за диалог между Мадрид и Барселона. Говорителят имаше предвид писмото, изпратено от каталунския лидерКарлес Пучдемон до испанския премиер Мариано Рахой, в което той призовава за диалог за независимост"между равни" и дава срок от два месеца. Писмото трябваше да съдържа отговор на въпроса дали Каталуня е обявила независимост с декларация, подписана от местните власти след референдума на 1 октомври. Пучдемон обаче не изясни ситуацията с еднозначно "да" или "не" и Мадрид обяви отговора му за невалиден.

Някои представители на каталунските власти, цитирани от испанския всекидневник "А Бе Се", казаха, че случилото се не бива да отказва Каталуния от опити за диалог с Мадрид и че още не е късно за мирно уреждане на въпросите.

Ден по-рано съд в Мадрид отказазадържането на шефа на каталунската полиция "Мосос" Жозеп Луис Траперо.
http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/10/17/3061119_barselona_obiavi_che_niama_otnosheniia_s_madrid_sled/