КАЛЕЙДОСКОП

България приветства признаването на българското малцинство в Албания

18 октомври 2017

 

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева приветства гласувания в парламента на Република Албания Закон за защита на националните малцинства, с който правно се регламентира статута на албанските граждани с българско самосъзнание и признаването им като малцинство. По този начин се гарантира тяхното право да опазват и развиват своята езикова и културна идентичност и историческо наследство на цялата територия на Република Албания.
"Съществуването на българско малцинство в Албания е исторически факт. Официалното му признаване от албанската държава е знак за политическа зрялост и европейски подход на държавническо мислене. Този акт е потвърждение на отличните ни двустранни отношения и отваря нови възможности за сътрудничество", заяви министър Захариева.
Тя подчерта, че с решението на албанския парламент страната още веднъж показва готовността и волята си за реформи. Принципната позиция на България е, че гарантирането и създаването на условия за упражняване на правата на малцинствата е един от ключовите показатели за готовността на Албания да започне преговори за членство в ЕС.
Решението на парламента в Албания е потвърждение и на уверенията и поетите ангажименти на най-високо ниво от албанска страна през последните месеци. Въпросът за официалното признаване на българското малцинство в Албания беше повдигнат в телефонен разговор на министър-председателя Бойко Борисов с албанския премиер Еди Рама на 28 септември, както и от страна на вицепремиера Захариева по време на срещата ѝ с президента Илир Мета в Тирана в края на месец юли и при последната й среща с албанския й колега Дитмир Бушати преди седмица в Солун.
"Има изключителни млади българи, които пазят духа, усещането за слава и гордост от произхода и историческото си наследство. Искам да напомня, че последните преговори по въпроса за признаване на българско малцинство в Албания са от 1934 г. и са прекъснати от собственото ни правителство. Заради последвалите през 40-те години тоталитарни режими у нас, в югофедерацията на Тито и в Албания, десетилетия наред не е направена нито една крачка. Ето защо ние решихме да изпълним дълга си към нашите сънародници и инициирахме процеса по признаването на българите в Албания. Щастлив съм, че усилията ни бяха възнаградени." Това заяви председателят на Фондация „Българска памет“ д-р Милен Врабевски. Битката за българите в Албания тепърва започва.
"Свидетели сме на исторически момент. Беше направена историческа крачка, която възстановява историческата справедливост и разбива тежки фалшификации за българските общности на Балканите. Благодаря на колегите, с чиито общи усилия успяхме да постигнем този резултат. Признаването на съществуването на историческото българско малцинство е положителна стъпка в развитието на отношенията на Балканите. Спазвайки европейските препоръки, Албания показва, че има желанието и волята да работи активно за бъдещо членство.", заяви Ангел Джамбазки, ЕКР – ВМРО.

Прочети още : 
https://www.actualno.com/politics/bylgarija-privetstva-priznavaneto-na-bylgarskoto-malcinstvo-v-albanija-news_638541.html