КАЛЕЙДОСКОП

Албания призна българското национално малцинство

18 октомври 2017

 

 
Албанският парламент прие с мнозинство бурно обсъждания закон за националните малцинства, в който са записани 9, сред които и българското, предаде БНТ.
Това стана след напрегната седмица и два дни дебати в пленарната зала. Така българското местно население в Албания в трите области Мала Преспа, Голо бърдо и Гора получава равни колективни права редом с останалите етнически общности в Албания.
Това стана след съвместните усилия на всички български евродепутати от различни политически сили, правителствата и политици в България и Албания, Фондация "Българска памет", българи в Албания. Евродепутатът Андрей Ковачев, който активно работи за признаването на българското малцинство, каза, че така се поправя голяма историческа несправедливост:
Една историческа справедливост се възстановява. След толкова десетилетия това е наистина исторически пробив за българската етническа общност в Албания. Благодарение на приятелството между двамата премиери Еди Рама и Бойко Борисов, благодарение на активната българска активна външна политика и благодарение на общата работа на евродепутати, депутати, министри, успяхме - разбира се, заедно с нашите приятели, колеги от парламента на Албания - да се случи това, което от десетилетия очакват много хора. Това заяви депутатът от ЕНП Андрей Ковачев.
Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева приветства гласувания днес в парламента на Република Албания Закон за защита на националните малцинства, с който правно се регламентира статута на албанските граждани с българско самосъзнание и признаването им като малцинство. По този начин се гарантира тяхното право да опазват и развиват своята езикова и културна идентичност и историческо наследство на цялата територия на Република Албания.
"Съществуването на българско малцинство в Албания е исторически факт. Официалното му признаване от албанската държава е знак за политическа зрялост и европейски подход на държавническо мислене. Този акт е потвърждение на отличните ни двустранни отношения и отваря нови възможности за сътрудничество", заяви министър Захариева. Тя подчерта, че с решението на албанския парламент днес страната още веднъж показва готовността и волята си за реформи. Принципната позиция на България е, че гарантирането и създаването на условия за упражняване на правата на малцинствата е един от ключовите показатели за готовността на Албания да започне преговори за членство в ЕС.
Решението на парламента в Албания е потвърждение и на уверенията и поетите ангажименти на най-високо ниво от албанска страна през последните месеци. Въпросът за официалното признаване на българското малцинство в Албания беше повдигнат в телефонен разговор на министър-председателя Бойко Борисов с албанския премиер Еди Рама на 28 септември, както и от страна на вицепремиера Захариева по време на срещата й с президента Илир Мета в Тирана в края на месец юли и при последната й среща с албанския й колега Дитмир Бушати преди седмица в Солун.
Днес се пише история! Албанският парламент призна българското малцинство в страната, съобщават от ВМРО.

https://news.bg/world/albaniya-prizna-balgarskoto-natsionalno-maltsinstvo.html